НААУ внесла заставу за адвоката Чібірдіна / фото unba.org.ua

Національна асоціація адвокатів України внесла необхідну суму застави – 768 400 гривень за адвоката Олександра Чібірдіна, який з березня 2017 року утримувався в СІЗО у м. Одеса.

У жовтні 2019 року суд вперше задовольнив прохання захисників Чібірдіна про альтернативний запобіжний захід у вигляді застави. На початку грудня Голова НААУ оголосила відкритий збір коштів для застави, необхідного для звільнення адвоката з СІЗО. Пожертви акумулювалися в Благодійному фонді допомоги адвокатам.  Зібраних коштів було недостатньо, тому було задіяно допомогу Вищої школи адвокатури, завдяки чому стало можливим внесення застави.

Справа адвоката Чібірдіна з моменту її початку перебувала у постійному фокусі уваги Національно асоціації адвокатів. Про порушення його професійних прав систематично повідомлялися не лише правоохоронні органи України, але і міжнародні інституції. У 2018 року про цю ситуацію було направлено звернення до уповноваженого представника управління спеціальних процедур офісу Верховного Комісара ООН з прав людини. Випадок прав адвоката Чібірдіна постійно фіксувався у тематичних звітах НААУ з порушень прав адвокатів в Україні, які поширюються у професійному середовищі в Україні та за кордоном.

Відео дня

 «Порушення прав адвокатів в Україні є, на жаль, поширеною практикою, а окремі кричущі випадки викликають міжнародний резонанс. Для Національної асоціації адвокатів пріоритетним завданням є захист професійних прав і гарантій кожного адвоката. У даній ситуації ми доклали максимальних зусиль для того, щоб домогтися судового рішення про можливість внесення застави і зібрали необхідну суму. НААУ буде уважно ставитися до подальшого розслідування проти адвоката Чібірдіна», - прокоментувала цю ситуацію Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, за 5 років в Україні сталося понад 2500 злочинів проти правників. Про це йдеться у звіті про порушення прав адвокатів в Україні за 2014-2018 роки, який підготував Комітет захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності НААУ.