Окрему статтю законопроекту присвячено визначенню термінів у сфері медіа / ТВЦ

На сайті Верховної Ради України оприлюднено проект закону № 2693 «Про медіа».

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Верховної Ради.

Проект направлений на забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів, права на отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, на забезпечення плюралізму думок і вільного поширення інформації, на захист національних інтересів України та прав користувачів медіа-сервісів, регулювання діяльності у сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості, стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності медіа.

Відео дня

Читайте такожБородянський: тільки 8% українців можуть відрізнити фейк від не фейку

Окрему статтю законопроекту присвячено визначенню термінів у сфері медіа.

Визначено, зокрема, значення термінів: «аудіовізуальне медіа», «друковане медіа», «онлайн-медіа» та інші.

Зазначено, що терміни та поняття «реальний конфлікт інтересів», «потенційний конфлікт інтересів» у цьому документі застосовуються у значенні, визначеному законом України «Про запобігання корупції».

Інші терміни, що застосовуються в цьому проекті, вживаються у значеннях, встановлених законами України «Про радіочастотний ресурс України», «Про телекомунікації», «Про авторське право і суміжні права», «Про інформацію».

Терміни та поняття, визначення яких не надано законодавством України, застосовуються у значенні, визначеному галузевими стандартами, діловою практикою або міжнародними стандартами.

Законопроект покликаний врегулювати відносини, пов’язані з поширенням масової інформації та визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду (контролю) у цій сфері.

Законопроектом передбачено, що діяльність у сфері медіа ґрунтується на принципах свободи поширення та отримання інформації, свободи діяльності суб’єктів у сфері медіа, у тому числі вільного визначення змісту інформації, та свободи господарської діяльності. Відповідно до проекту закону, цензура у сфері медіа забороняється.

Також проектом визначено основні завдання державної політики у сфері медіа. Передбачено, що Верховна Рада визначає засади державної політики у сфері медіа та законодавчі основи її реалізації; Кабінет міністрів України, центральні та інші органи виконавчої влади, органи державної влади, колегіальні конституційні органи в межах своєї компетенції забезпечують реалізацію засад державної політики у сфері медіа. Органом державного регулювання діяльності у сфері медіа, а також органом нагляду (контролю) у цій сфері є Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення.

Один з авторів проекту закону про медіа, голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко, коментуючи законодавчу ініціативу, наголосив: «Ліцензуванню за законопроектом підлягає виключно діяльність з використанням обмеженого радіочастотного ресурсу. Отже, твердження про те, що вся преса підлягає ліцензуванню, не відповідає дійсності. Оскільки дія закону поширюється на онлайн-медіа, відповідно, до них можуть бути застосовані заходи реагування та санкції, передбачені законом. В тому числі, штрафи й заборона поширення медіа на території України, яка відбувається виключно за рішенням суду».

Голова комітету також підкреслив, що «мовні питання в остаточній версії закону повністю відображають посилання на закон про захист української мови та навіть розширюють його застосування для ОТТ-платформ і традиційного ТБ».

Заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, яка також є одним з авторів проекту закону про медіа, зауважила, що «це рамковий законопроект, який фактично кодифікує та осучаснить усе українське медійне законодавство, яке «застрягло» в кращому випадку у 2000-х роках».

Згідно з карткою законопроекту на сайті парламенту, сьогодні документ передано на розгляд у комітети.

Як повідомляв УНІАН, 27 грудня група народних депутатів зареєструвала у парламенті проект закону про медіа (№2693). Ініціаторами проекту закону стали Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлізавета Богуцька, Тетяна Рябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов і Тетяна Циба.