Ілюстрація / REUTERS

В окупованому Криму голову Судакського регіонального меджлісу Ільвера Аметова більше години утримують у місцевому відділенні поліції.

Як повідомляють кримськотатарські активісти у Facebook, Аметова викликали до Судакського відділення поліції для ознайомлення з результатами експертизи експонатів, вилучених з його приватного музею в ході обшуку у вересні 2019 року.

Читайте такожУ в'язницях РФ тримають щонайменше 89 фігурантів "кримських справ"

Відео дня

"Саме за цим пунктом, озвученим по телефону, йому запропонували під'їхати до поліції. На даний момент телефон Ільвера Аметова відключений, а його невістці відмовили в проханні побачити його, з яким вона звернулася, під'їхавши до відділення", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 27 вересня 2019 року в окупованому Судаку в будинку і кафе, що належить Аметову, силовики провели обшуки, під час яких було вилучено експонати старовинної зброї з особистої колекції Аметова. Також вони вилучили посвідчення члена Меджлісу кримськотатарського народу.

Проти кримського татарина порушено кримінальні справи за ст. 238 (виробництво, зберігання, перевезення або збут товарів і продукції, виконання робіт або надання послуг, що не відповідають вимогам безпеки), ст. 280 (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності) і ст. 282.2 (організація діяльності екстремістської організації) КК РФ.

За фактом незаконних обшуків Нацполіція України відкрила кримінальне провадження за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) Кримінального кодексу України, за що передбачена кримінальна відповідальність - до п'яти років позбавлення волі.

7 листопада підконтрольний Кремлю "Судакський мировий суд" призначив Аметову штраф у 300 рублів за ст. 15.5 КоАП РФ (несвоєчасне подання податкової декларації).

У 2015 та 2017 роках окупанти вже приходили з обшуками до Аметова.