Наразі арештований татарин перебуває у клінічній психлікарні / investigator.org.ua

У фігуранта другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір» Тофіка Абдулгазієва сталося зараження крові через укуси клопів і бліх у СІЗО.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожЗвʼязували вʼязнів скотчем і били неповнолітніх: Денісова розповіла про придушення бунту в Кропивницькому СІЗО (фото)«У незаконно затриманого кримського татарина Тофіка Абдулгазієва – зараження крові», – заявила вона.

Відео дня

Зокрема, за її словами, санітарний стан загальної камери «ФКУ СИЗО 1 УФСИН России по Республике Крым и г. Севастополю», де перебував громадянин України, не відповідає встановленим нормам.

«Приміщення кишить клопами та блохами. Внаслідок укусів комах, у Тофіка Абдулгазієва утворилися гнійні рани та сталося зараження крові», – наголосила Денісова.

Вона додала, що попри погіршення стану здоров'я, Абдулгазієв не отримує належної медичної допомоги. Омбудсмен повідомляє, що наразі громадянин України поміщений в «ГБУЗ РК Крымская республиканская клиническая психиатрическая больница № 1 им. Н.И. Балабана».

«Зазначене суперечить гарантованим нормам статті 3 Конвенції про захист прав людини та основних свобод та пунктів 10, 22 Мінімальних стандартних правил поводження з в'язнями від 30.08.1955, схвалених Економічною і Соціальною Радою ООН», – йдеться у повідомленні.

У цьому зв'язку Денісова заявила, що терміново просить уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову «вжити невідкладних заходів для відновлення прав громадянина України, а саме сприяти в забезпеченні належних умов утримання, проведенні повного медичного обстеження та надання кваліфікованої медичної допомоги».

Денісова нагадала, що Абдулгазієва незаконно затримали силовики РФ 27 березня 2019 року. Триває попереднє слідство у справі «Хізб ут-Тахрір».

Як повідомляв УНІАН, 19 грудня підконтрольний Кремлю «Верховний суд» у тимчасово окупованому Криму відхилив апеляції захисту і залишив під вартою до 15 лютого 2020 року чотирьох фігурантів другої сімферопольської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Зокрема, це Тофік Абдулгазієв, Осман Аріфмеметов, Сеітвелі Сейтнабдієв і Рустем Шейхалієв.

Довідка УНІАН. 27 березня 2019 року в окупованому Криму пройшли обшуки в десятках будинків кримських татар, у тому числі активістів громадського об'єднання «Кримська солідарність».

27-29 березня російські силовики затримали 23 кримських татар, з них троє перебували в Ростові-на-Дону. Пізніше були затримані кримські татари Раім Айвазов і Ескендер Сулейманов, яких слідчі також включили у провадження даної кримінальної справи.

Татар, затриманих у Криму, після рішення підконтрольного Кремлю сімферопольського суду про їхній арешт незаконно вивезли в РФ.

Проти них порушено справи за ст. 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності терористичної організації та участь у діяльності такої організації). Зокрема, їх звинувачують в участі в організації «Хізб ут-Тахрір».