Після війни статус зайнятості ветеранів змінився незначною мірою / фото bigkiev.com.ua

Майже третина українських ветеранів, котрі брали участь у бойових діях на Донбасі, мають дохід до 10 тис. гривень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це свідчать результати опитування, проведеного представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) у співпраці з Міністерством у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб за фінансової підтримки ЄС, представлені на прес-конференції.

Читайте такожДубілет не бачить необхідності у проведенні перепису населення

Відео дня

Зокрема, у соціологи запитали про середньомісячний дохід домогосподарств ветеранів.

Так, 5% опитаних отримують дохід до 4 тис. 500 грн, 27% - від 4 тис. 501 грн до 10 тис. грн, 18% - від 10 тис. до 15 тис. грн, 17% - більше 15 тис. грн. Ще 33% - не змогли відповісти.

Також у ветеранів запитали про самооцінку фінансового становища їхніх домогосподарств.

Так, 3% ветеранів економлять на харчуванні, а 6% - можуть дозволити собі купувати їжу, одяг, взуття та дорогі покупки (машину, квартиру).

18% опитаних кажуть, що їм вистачає коштів на харчування, а 36% - можуть дозволити їжу, одяг і взуття. Ще 31% - можуть дозволити їжу, одяг і взуття та інші покупки (побутову техніку).

1% респондентів можуть собі дозволити будь-які покупки у будь-який час. Ще 5% опитаних не змогли відповісти.

Як свідчать результати опитування, перед залученням до виконання бойових завдань на сході України більшість ветеранів (74%) працювали за наймом. 6% опитаних були самозайнятими, 4% - приватними підприємцями і ще 4% були тимчасово безробітними, але активно шукали роботу.

Соціологи зазначають, що після повернення з військової служби, статус зайнятості ветеранів змінився незначною мірою.

Зокрема, кількість респондентів, які працювали за наймом, зменшилася до 67%, а частка зареєстрованих приватних підприємців зменшилася до 3%. Водночас, кількість самозайнятих та професійних військових зросла до 8% та 6% відповідно.

Частка безробітних ветеранів дещо збільшилася: 5% не мали роботи, але шукали її, 1% - вели домашнє господарство. Зросла і кількість пенсіонерів з 1% до 4%.

Також опитування свідчить, що жінки-ветерани частіше працювали за наймом після повернення з військової служби, ніж чоловіки-ветерани (75% проти 67%).

Більше ніж половина (54%) ветеранів повернулися до установ та організацій, де вони працювали до військової служби. Чоловіки-ветерани (55%) частіше поверталися на попереднє місце роботи, ніж жінки-ветерани (67%).

При цьому, безробітні ветерани зазначали, що потребують підтримки у пошуку роботи.

Так, 26% потребують перекваліфікації, 20% - підтримки у відкритті власної справи, 18% - індивідуальні або групові консультації з профорієнтації, 16% - запрошення на ярмарки вакансій та інформація про них, і 14% - консультацій у центрі зайнятості.

***Упродовж липня-жовтня 2019 року було опитано 2 тис. 530 респондентів, включно з ветеранами та членами їхніх сімей, у Києві та Київській області, а також Дніпропетровській і Львівській областях, де є найбільше зосередження ветеранів.

Так, 1 тис. 780 інтерв'ю проведено з ветеранами, які безпосередньо брали участь у виконанні бойових завдань на сході України з квітня 2014 року. Ще 750 інтерв'ю проведено з членами сімей ветеранів.

У середньому одне інтерв'ю тривало близько 40 хвилин.

Вибір респондентів здійснювався із застосуванням методу «снігової кулі». Респонденти обиралися випадково, за допомогою бази телефонних номерів Info Sapiens - української дослідницької компанії, яка проводила попередні опитування щодо ветеранів.