У міськраді мають намір продовжити демонтаж кіосків / фото Ігоря Дині

Бездіяльність та неналежне виконання обов'язків поліції завадили завершити законний демонтаж частини Центрального ринку у Луцьку.

Про це повідомляє прес-служба Луцької міської ради.

Зазначаэться, що увечері, 4 лютого, департамент муніципальної варти приступив до примусового демонтажу незаконно встановлених конструкцій на ринку, однак цьому підприємці завадили.

Відео дня

«Бездіяльність поліції, що перебувала на місці та неспроможність забезпечити громадський порядок і безпеку призвели до того, що демонтаж завершити не вдалося, а працівники муніципальної варти отримали ушкодження різного ступеня. Одного з них госпіталізовано у нейрохірургічне відділення Луцької міської клінічної лікарні. Пошкоджено й техніку, якою здійснювали демонтаж. Поліція стала на сторону натовпу невідомих осіб, а не закону, та не змогла забезпечити виконання рішення міської ради», - сказано в повідомленні.

У відомстві пояснили, що 29 січня міськрадою прийняте рішення, яким комунальному підприємству «Луцькі ринки» припинено право постійного користування земельною ділянкою на вул. Глушець, 1. Цим же документом зобов’язано припинити дію договорів оренди торговельних місць до 2 лютого і до 3 лютого очистити земельну ділянку шляхом демонтажу від розміщених там тимчасових споруд та конструкцій.

«На ринку панує антисанітарія, часто торгівля здійснюється з порушенням санітарних норм. Підприємці масово ухиляються від сплати податків до бюджету. Зокрема, минулого року під час перевірки виявили 50 працівників, які взагалі не оформили трудові відносини і 45 осіб, які здійснювали підприємницьку діяльність без належно оформлених документів. Ще 442 торгові місця взагалі не обстежили, люди з них втекли або ж просто закрили контейнери», - йдеться у повідомленні.

У міськраді запевнили, що підприємців Центрального ринку неодноразово попереджали про необхідність перевезти тимчасові конструкції та майно, запропонувавши для переїзду місця на ринку «Новий» на пільгових умовах.

Також зазначається, що напередодні проведення демонтажу посадовцями міської ради було проведено нараду з представниками Луцького ВП ГУНП у Волинській області, ГУНП у Волинській області та патрульної поліції щодо забезпечення безпеки й дотримання громадського порядку.

У відомстві додали, що у зв’язку з подіями, які відбулися на ринку, мають намір порушити перед Міністерством внутрішніх справ України питання щодо невідповідності займаній посаді начальника ГУНП у Волинській області Петра Шпиги.

Окрім того, у міськраді мають намір подати заяви до прокуратури щодо осіб, які нанесли тілесні ушкодження працівникам департаменту муніципальної варти та пошкодили техніку для демонтажу.

«Демонтаж буде продовжено до повного виконання рішення міської ради», - запевнили у відомстві.

Як повідомляв УНІАН, у Луцьку 4 лютого близько 23.00 до правоохоронців надійшла інформація про те, що на Центральному ринку близько 40 осіб зносять торговельні контейнери.

На місці події поліцейські встановили, що на виконання рішення Луцької міської ради співробітники муніципальної варти за допомогою спецтехніки розпочали демонтаж торговельних споруд. Під час цього було пошкоджено декілька торговельних кіосків. Протестувальники перекрили рух спецтехніки. Демонтаж торговельних кіосків був зупинений.

За медичною допомогою звернулися троє осіб, один з них – співробітник муніципальної варти.

За даним фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України.