Правовою основою запровадження електронного лікарняного є декілька законів / 062.com

З 1 квітня 2020 року, Міністерство соціальної політики спільно з Міністерством охорони здоров’я планують запровадити електронний лікарняний. В такий спосіб влада намагається стабілізувати ситуацію яка, на жаль, на сьогодні існує в Україні, а саме "продаж" лікарняних.

Від такої проблеми страждає в першу чергу Держава та роботодавець, оскільки виплати за лікарняний лягають на плечі державного Фонду соціального страхування та на роботодавця.

Окрім того, після введення електронного лікарняного робітник буде позбавлений необхідності оформлювати та вести паперовий лікарняний. Отже, очікується, що таке нововведення позитивно буде прийняте українцями та медичними закладами, роз’яснює медичний юрист, адвокат Олександр Гришаков.

Відео дня

Читайте такожУ Дніпрі через коронавірус у пасажирів літаків та поїздів перевірятимуть температуру тіла

Правовою основою запровадження електронного лікарняного є декілька законів. По перше це закон України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а також – закон України "Про електронні довірчі послуги".

"Проаналізувавши нововведення щодо електронних лікарняних, однозначно можна сказати, що це позитивні зміни та певна прозорість як для робітника, так і для роботодавця.  Адже за приблизними даними в Україні кожного року видається 7 млн. паперових лікарняних і щонайменше 10% видається з порушенням. Інноваційний підхід не тільки знизить корупційну складову, а й стабілізує та спростить систему взаємовідносин пацієнта з лікарем та роботодавця зі своїм працівником", - каже експерт.

Електронний обіг лікарняних дасть можливість відслідкувати, чи лікарняний видав профільний лікар. Адже, кожен лікар, який буде видавати лікарняний, зобов’язаний його підписати своїм Електронним цифровим підписом (ЕЦП). Це є сучасним підходом. У разі будь-яких зловживань завжди буде можливим встановити відповідальних осіб, оскільки, запроваджується персональна відповідальність лікаря.

Всі лікарняні у паперовій формі, відкриті до 1 квітня 2020 року, також будуть прийматимуться на відшкодування.

Електронні лікарняні будуть існувати для всіх громадян без виключення. В тому числі і для лікарів. Якщо лікарняний буде в паперовій формі наданий після 1 квітня то виходить, що він отриманий всупереч нормам чинного законодавства, пояснює юрист. А головне, що він може не підлягати відшкодуванню зі сторони держави. Проінформований  роботодавець також може не прийняти такий лікарняний.

Електронний лікарняний, за словами юриста, також полегшить життя і роботодавцям.

"З боку роботодавця, на мій погляд, взагалі не повинно виникати жодних питань. В будь-який час роботодавець зможе перевірити, ким та коли його працівнику був виданий лікарняний за допомогою персонального кабінету в системі обліку та відслідковування статусу лікарняних працівників", - розповідає юрист.