Рибалок до українських прикордонників супроводжувала ФСБ / dpsu.gov.ua

Затримані 15 лютого російськими прикордонниками в Азовському морі рибалки повернулися до України.

Як йдеться в повідомленні на сайті Держприкордонслужби, тактична катерна група Морської охорони забезпечила супровід їхнього судна до порту Бердянськ, де наразі встановлюються усі обставини їх затримання російською стороною.

Читайте такожДо України не пустили російського журналіста (фото)

Зазначається, що сьогодні вранці ДПСУ отримала інформацію про те, що берегова охорона прикордонної служби ФСБ РФ (БО ПС ФСБ РФ) доставить в район загальновизначеної системи розподілу руху в Азовському морі судно з українцями, які були затримані раніше.

"За кілька годин на відстані майже 10 морських миль від порту Бердянськ тактична група катерів Морської охорони, що несла службу у даному районі, виявила кораблі БО ПС ФСБ РФ, від яких в бік українського берега направлявся малий плавзасіб. З наближенням він був розпізнаний як ЯЗП-0901, на борту якого перебували 4 особи. За результатами огляду та перевірки документів, які засвідчують особу, встановлено, що це той самий плавзасіб і ті самі четверо громадян України, які в порушення чинного законодавства вийшли в море", - йдеться в повідомленні.

Нагадується, що за порушення прикордонного режиму та порядку виходу плавзасобу в море кожного з рибалок притягнуто до адміністративної відповідальності, а на плавзасіб накладено заборону виходу в море терміном на 30 діб.

Як повідомляв УНІАН, 15 лютого в західній частині Азовського моря російські прикордонники затримали українське маломірне судно, на борту якого перебували жителі села Райнівка Запорізької області Сергій Гога, Олексій Іванов, Василь Тюркеджі та Максим Терехов. Разом з судном їх відвезли до порту окупованої Керчі.

У так званому прикордонному управлінні ФСБ Росії в окупованому Криму заявили, що капітан судна не виконав вимогу про зупинку і спробував втекти, а в ході огляду плавзасобу було виявлено камбалу і незаконне знаряддя лову – ставну сітку.

Підконтрольний російським окупантам так званий "Керченський міський суд" заарештував чотирьох українців на 10 діб.

Прокуратура за фактом незаконного захоплення українських рибалок відкрила кримінальне провадження.

25 лютого рибалки вийшли з-під варти.