Київська міська державна адміністрація оприлюднила нові тарифи на ритуальні послуги, що надає КП “Київський крематорій” та які включено до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг.

Текст розпорядження від 1 червня 2009 р. опубліковано в муніципальній газеті “Хрещатик” (№179).

Цим документом визнано таким, що втратило чинність розпорядження від 26 січня 2009 р “Про встановлення тарифів на ритуальні послуги, які включено до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг”.

Відео дня

Новим розпорядженням від 1 червня затверджено 6 платних видів послуг, що надає КП “Київський крематорій”. У переліку визначено, що оформлення договору, що передбачає замовлення на організацію та проведення поховання коштує 7,8 грн. (було 38 грн.); оформлення свідоцтва про поховання – 4,2 грн. (було 5 грн.); кремація померлого в залежності від довжини домовини – 445 грн., якщо її довжина 2 м й менше, та 490 грн., якщо довша за 2 м (минулим розпорядженням було визначено, що кремація померлого в стандартній домовині коштує 590 грн., в спеціальній – 650 грн.).

Відтепер поховання урни з прахом померлого в колумбарну нішу літньої пори, а також підпоховання урни з монтажем та демонтажем намогильної споруди коштує 290 грн. (раніше 380 грн.), зимової – 364 грн. (475 грн.)

Всі вказані ціни включають ПДВ.

Як повідомляв УНІАН, розпорядження КМДА від 26 січня ц.р. передбачало ширший перелік ритуальних послуг, зокрема, в нього були включені послуги та визначені відповідні тарифи на копання могил (від 330 грн. до 1 тис. 280 грн. в залежності від пори року, грунту, та розміру труни).

23 лютого прес-служба Прокуратура Києва повідомила, що відомство доручило Державній інспекції з контролю за цінами в місті Києві перевірити розміри тарифів на ритуальні послуги. 22 травня прес-служба прокуратури столиці поінформувала, що відомство внесло подання міському голові Києва про усунення порушень у сфері надання ритуальних послуг.

Прокуратура зазначала, що розпорядження порушує права громадян, які є споживачами зазначених послуг. За інформацією прокуратури, тарифи на ритуальні послуги, введені в дію розпорядженням КМДА №81 від 26.01.09, суперечать чинному законодавству, оскільки встановлені без належного економічного обґрунтування, із значним завищенням його окремих складових та рівня рентабельності, внаслідок чого такі тарифи безпідставно підвищились у 2-5 разів.