Міський голова Чернівців Микола ФЕДОРУК звернувся до Надзвичайного та Повноважного посла Російської Федерації Віктора ЧЕРНОМИРДІНА з проханням посприяти поверненню Чернівцям оригіналу грамоти з першою письмовою згадкою про місто над Прутом, яка зберігається в Державному історичному музеї Росії.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі Чернівецької міськради, у жовтні 2008 року Чернівці відзначатимуть 600-річчя першої письмової згадки про місто, яка міститься у грамоті молдавського князя Олександра Доброго від 8 жовтня 1408 року. Копія тексту цієї грамоти зберігається в Державному архіві Чернівецької області. За даними українських дослідників, оригінал грамоти зберігається у відділі рукописів Державного історичного музею Росії.

М.ФЕДОРУК просить посла РФ в Україні посприяти у поверненні згаданої пам’ятки чернівчанам саме до ювілейної історичної дати в житті міста. Він вважає, що це буде розцінено як „знак міцної дружби та взаєморозуміння між народами та державами і відповідатиме традиціям історичної міжнаціональної толерантності міста над Прутом, де впродовж сторіч у мирі та злагоді проживають люди різних національностей”.

Відео дня

Мер запевняє, що такий дружній крок Росії буде належним часом поцінований чернівчанами, Україною та міжнародною спільнотою. В.ЧОРНОМИРДІНУ передано запрошення відвідати Чернівці та ознайомитися з ходом підготовки міста до свого історичного ювілею.

Як повідомляв УНІАН, у грудні 2006 року під час робочої поїздки на Буковину прем’єр-міністр Віктор ЯНУКОВИЧ дав доручення МЗС України посприяти Чернівцям у поверненні до 600-річого ювілею оригіналу грамоти з першою письмовою згадкою про місто.