За даними Державного агентства земельних ресурсів України, протягом 2006 року в Криму виявлено 2 тис. 261 факт самовільного заняття земельних ділянок на загальній площі 15 тис. 299 га.

Про це кореспондентові УНІАН повідомили в Кримському союзі по боротьбі із земельними самозахопленнями «Антизахоплення».

Зокрема, у зв`язку з фактами самозахоплень складено більше тисячі протоколів, видано 3 тис. 844 розпорядження щодо усунення порушень земельного законодавства, винесено більше тисячі ухвал щодо накладення штрафу на загальну суму 115 тис. грн.

Відео дня

Також «Антизахоплення» повідомляє, що за даними Головного управління МВС України в АРК, в 2006 році в 6 районах автономії виявлено 45 акцій із самовільного заняття земельних ділянок і дві акції із захоплення приміщень. Цілодобово на території Криму проводилися 43 пікети, на яких розміщувалися 2 тис. 400 будов, 30 з них - на фундаментальній основі. На місці захоплень постійно перебували близько 750 учасників акцій. «Звідтоді ситуація практично не змінилася» – повідомили в «Антизахопленні» і зазначили, що найбільшу стурбованість викликає масове самовільне заняття земельних ділянок, що перебувають у приватній власності.

При цьому в організації зазначають, що, зокрема, в Сімферопольському районі громадянам під індивідуальне житлове будівництво було надано 41 тис. 774 земляних ділянки, з них депортованим – 10 тис. 652 (25% загальної кількості). На сьогодні в цьому регіоні не освоюється 1 тис. 685 земельних ділянок, з них депортованими – 76%. На території Сімферополя під індивідуальне житлове будівництво було надано 41 тис. 442 земельних ділянки, з них 9 тис. 931 – депортованим (23%). На сьогодні в цьому регіоні громадянами не освоюється 1 тис. 278 ділянок, з них депортованими – 60%.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 26 червня, в Криму була презентована Республіканська спілка по боротьбі із земельними самозахопленнями «Антизахоплення».

За словами одиного з ініціаторів створення спілки, голови Комітету громадянської безпеки «Наше право» Сергія ВЕСЕЛОВСЬКОГО, створення спілки викликане необхідністю вирішити проблему самозахоплень і прагненням привернути увагу влади до цієї проблеми, а також прагненням у рамках закону захистити права всіх постраждалих від земельних самозахоплень.