Як передає кореспондент УНІАН, урочистості було розпочато панахидою у місцевій Свято-Миколаївській Церкві УПЦ Київського патріархату, а потім колона учасників акції рушила до пам’ятного хреста воїнам УПА, куди було покладено вінки і квіти, там же відбувся мітинг.

Зокрема, зазначалося, що саме на цьому місці 7 лютого 1943 року новостворена сотня УПА під командування сотника Григорія Перегійняка («Довбенка-Коробки») розбила німецький гарнізон та звільнила містечко від загарбників. У бою брали участь майже 150 повстанців, чимало з яких загинули.

На цю тему: Глава УГКЦ: УПА підняла на прапор гасло «За нашу і вашу свободу»

Відео дня

Біля меморіальної дошки виступили голова Володимирецької районної організації ВО "Свобода" Володимир Савонік та безпосередній учасник першого бою УПА Степан Бакунець ("Олександр Шмалюх") – стрілець сотні Г.Перегійняка. На заході також були присутні представники громадськості Володимирця, свободівці з сусідніх міст міст - Кузнецовська, Дубровиці та Березного, а також представники обласної організації ВО "Свобода". Промовці нагадали присутнім про перебіг історичного бою, а С.Бакунець розповів про маловідомі деталі тогочасних подій.

Захід продовжився концертною програмою у районному будинку культури за участі хору УПЦ КП, бардів Олександра Задорожного та Володимира Пастушка, бандуристів Володимирецької дитячої музичної школи, аматорських колективів "Заграва" (м. Кузнецовськ) та "Не сільські музики" (смт Рафалівка).

На цю тему: 25% громадян України підтримують визнання ОУН-УПА (опитування)

Коментуючи подію, народний депутат України Олег Осуховський висловив сподівання, що вже у найближчому майбутньому такі вшанування відбуватимуться на загальнодержавному рівні.

"Це знакова подія в історії боротьби за волю України. Сьогодні деякі антиукраїнські сили намагаються маніпулювати історією та применшити значення національно-визвольної боротьби Української Повстанської Армії, але саме завдяки таким датам як перший бій УПА майбутні покоління українців знатимуть правду про ті непрості часи, про звитягу борців за волю нашої держави", – зазначив О.Осуховський.