Таким чином можна буде у майбутньому уникнути економічних труднощів, викликаних дефіцитом трудових ресурсів.

Про це пише у вівторок польська газета Rzeczpospolita у статті "Польща приречена на іммігрантів".

Видання відзначило зростаючу кількість іноземців, які працюють в Польщі останніми роками, зазначивши, що навіть це значне зростання не дозволить розв’язати демографічні проблеми країни.

Відео дня

За оцінками Євростату, які наводить газета, населення Польщі до 2050 року зменшиться до 29 млн. з нинішніх більш як 38 млн. чоловік, і, за даними експертів, країні буде необхідно більш як 5 млн. додаткових робочих рук.

"Якщо ми не залучимо іммігрантів, настане економічний спад і будуть проблеми з виплатою пенсій", - сказала газеті експерт з демографії Крістіна Ігліцька.

Видання нагадало, що польська влада з 2007 року спростила працевлаштування громадян, в першу чергу із країн, що межують з нею, і минулого року для іноземців у рамках спрощеної системи зареєстровано більш як 240 тис. заявок на роботу.

К.Ігліцька, проте, відзначає, що більшість з тих, хто приїжджає до Польщі, рідко думають про те, щоб залишитися в країні, а планують переїхати до інших країн Євросоюзу через те, що польська влада не створила сприятливих умов для роботи і життя тут.

"Важко одержати дозвіл на перебування і роботу довше, ніж на півроку, пропозиція роботи - нижча за їхню кваліфікацію, а випускники мусять дуже намучитися, щоб нострифікувати дипломи", - зазначила експерт.

Вона відзначила, що Польщі найкраще інтегрувати в своє суспільство громадян України, Білорусі та Росії.

"У іншому випадку за кілька років нам доведеться стягувати китайців, пакистанців, африканців і арабів. Для суспільства це може бути великий шок", - вважає Мирослав Бенецький з Інституту міграційних досліджень.

Згідно з рапортом Energia dla Europy, який має в своєму розпорядженні УНІАН, 27 країн Європейського Союзу до 2020 року щорічно матимуть потребу в 0,5 млн. іммігрантів, а в подальші роки потреба в нових робітниках зросте ще більше.

Як повідомляв УНІАН, громадяни України одержують більш як 90% всіх заявок на роботу за спрощеною системою в Польщі, а також мають найбільшу кількість дозволів на легальне перебування в країні.

Водночас минулого року кількість заявок на роботу для українців скоротилася вперше за останні 5 років.

Довідка УНІАН. За даними польської влади, в Польщі право легального перебування мають трохи більше 100 тис. іноземців, близько третини з яких - українці.

За неофіційними оцінками, за межами 45-мільйонної України може працювати до 5 млн. українців, близько половини з яких - у країнах Євросоюзу, а решта - в Російській Федерації.