СІЗО

Кабінет міністрів прийняв рішення про створення спеціальної комісії при Міністерстві юстиції, яка займатиметься фіксуванням фактів нелюдського поводження із затриманими в СІЗО та в'язницях.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко під час брифінгу в Кабміні.

Він нагадав, що Європейська комісія з протидії катувань надіслала Україні звіт про ситуацію в країні за минулий рік. “Сьогодні уряд України прийняв рішення щодо оприлюднення цього звіту. Мова йде про ті факти катувань і нелюдського поводження, які мали місце в минулому році і які були зафіксовані міжнародними експертами, і вперше за всю історію української незалежності уряд прийняв рішення цей звіт оприлюднити”, - зазначив міністр.

Відео дня

Читайте такожНа Банковій запевняють, що СІЗО "забиті" російською агентурою

Він підкреслив, що сьогодні урядом України було прийнято рішення щодо реакції на ті факти, які були встановлені міжнародними експертами. За словами Петренка, прийнято рішення про створення спеціальної комісії при Мін'юсті, в яку ввійдуть народні депутати, представники правозахисних організацій, представники Мін'юсту та пенітенціарної служби.

“Ця комісія матиме право доступу до затриманих і ув'язнених у будь-яких тюрмах, у будь-яких СІЗО. Фактично вперше в Україні ми надаємо можливість правозахисним організаціям мати контакт із затриманими для того, щоб фіксувати факти нелюдського поводження з ними з боку відповідних адміністрацій цих в'язниць”, - пояснив Петренко.

Читайте такожАваков заявляє про необхідність кадрових змін у міліції Харкова

Він також додав, що уряд прийняв рішення доручити Міністерству юстиції і правоохоронним органам негайно відсторонити керівників тих СІЗО і в'язниць, де були встановлені такі факти катувань, і терміново порушити кримінальні провадження.

Петренко уточнив, що згідно зі звітом, факти нелюдського поводження із затриманими зафіксовані у виправній колонії №3 в Кривому Розі, в Одеському СІЗО, в Дніпропетровському СІЗО, в Кривому Розі. “По цим установам сьогодні прийнято рішення відсторонити відповідних співробітників СІЗО. Сьогодні Генеральна прокуратура за дорученням уряду повинна прийняти рішення щодо процесуальних заходів в рамках кримінальних справ. Ми чітко розуміємо, що комісія, яка буде створена, першими своїми завданнями поставить виїзд до цих установ для того, щоб провести комплексну перевірку їхньої діяльності, поспілкуватися з ув'язненими і, можливо, виявити навіть ті факти, які не потрапили до звіту Європейської комісії», - сказав глава Мін’юсту.