Кількість прихованих безробітних в Україні становить близько 17% від робочої сили / фото УНІАН

Кількість прихованих безробітних (тих, хто був відправлений у неоплачувану відпустку або переведений на часткову зайнятість) в Україні становить 3,1 млн осіб, або близько 17% всієї робочої сили країни.

Про це повідомила на прес-конференції в Києві економічний експерт Центру економічної стратегії Дар'я Михайлишин, представляючи результати дослідження ринку праці.

«Коли ми говоримо про безробіття, важливо говорити і виділяти також приховане безробіття... Це приблизно 3 млн осіб, або 17% від робочої сили. Це досить багато, це навіть більше, ніж тих людей, які втратили роботу офіційно», - сказала вона.

Відео дня

Також експерт наголосила, що однією з проблем оцінки ринку праці є велика різниця між оцінкою безробіття державними органами і дослідницькими центрами. Зокрема, згідно з дослідженням Центру економічної стратегії, близько 2,8 млн людей втратили роботу у зв'язку з карантином, у той час як держоргани оцінюють "карантинну" безробіття в 400 тис. осіб.

Також Михайлишин назвала другу хвилю захворюваності коронавірусом однією з головних загроз ринку праці.

«Якщо буде друга хвиля захворюваності коронавірусом, безробіття може повернутися до показників початку карантину», - сказала вона.

Як повідомляв УНІАН, на думку українського економічного експерта Володимира Коваля, кількість безробітних до кінця осені може досягти 20% від всієї робочої сили.

Національний банк України прогнозував пік рівня безробіття в країні у другому кварталі – збільшення до 11,5%.