Чи може в Україні розгорітися ще одна війна - релігійна? / фейсбук Євстратій Зоря

Після рішення виселити московських попів з Києво-Печерської Лаври та суду над скандальним митрополитом УПЦ МП Павлом Лебідем (у народі Пашею "Мерседесом", - УНІАН.) дехто почав говорити про ймовірний початок релігійної війни в Україні.

Митрополит Переяславський та Вишневський Православної церкви України Олександр Драбинко в інтерв'ю "Обозревателю" оцінив, чи ймовірна в Україні ще одна війна - релігійна.

"Є певні особи, які можуть очолювати подібні рухи, але з урахування того, що такі рухи антидержавні, що наразі в Україні воєнний стан, така діяльність має присікатися згідно з чинним законодавством. Війна, якщо вона потенційно і можлива, то вона має бути унеможливлена державою", - сказав він.

Відео дня

Драбинко додав, що у нашій країні є певні структури, які знають, що відбувається загалом у державі та у релігійному середовищі.

Ситуація довкола Лаври та суд над митрополитом УПЦ МП 

1 грудня 2022 року Лавру офіційно зареєстрували як монастир у складі Православної церкви України. До 29 березня московські попи мали залишити Києво-Печерську лавру через розірвання договору оренди приміщень, та вони пручаються й не хочуть звідти виїжджати.

Представники УПЦ МП оскаржили відповідне рішення у суді, але 30 березня Господарський суд Києва відмовив УПЦ МП у забезпеченні позову до заповідника "Києво-Печерська лавра".

Комісія з приймання-передачі державного майна заповідника через супротив УПЦ МП не змогла розпочати роботу ані 30, ані 31 березня. Тож адміністрація заповідника "Києво-Печерська лавра" звернулась до суду.

1 квітня митрополиту Павлу Лебедю було призначено запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту на два місяці - до 30 травня - з носінням електронного браслета. Однак суд дозволив йому вести служби та спілкуватися з вірянами. Його підозрюють у розпалюванні релігійної ворожнечі та у виправдовуванні збройної агресії РФ.

За місцями проживання та тимчасового перебування Павла Лебедя провели слідчі дії.

Вас також можуть зацікавити новини: