Що зміниться в Україні з 1 жовтня / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

У жовтні життя українців зміниться у багатьох аспектах. Жінки-медики мають стати на військовий облік, а для призовників чоловічої статі створять електронний реєстр. Для ФОП зменшать штрафи за відсутність касового апарату. Також другого осіннього місяця Україна перейде на зимовий час і по-новому відзначатиме деякі свята.

Військовий облік жінок

В Україні вводиться військовий облік жінок з 1 жовтня, що поширюється на всіх медиків: лікарів, медсестер, акушерок, фармацевтів та стоматологів. Тепер як працюючі на медичних посадах, так і навіть власниці медичних спеціальностей (незалежно від їхнього досвіду роботи) повинні перебувати на військовому обліку в ТЦК.

Важливо відзначити, що в Україні військовий облік для жінок-медиків існував завжди, але починаючи з 1 жовтня 2023 року за неявку до ТЦК для них застосовуватиметься такий самий штраф, як і для чоловіків. Крім того, передбачено штрафи для керівників підприємств, де є жінки-медики, які не були обліковані.

Відео дня

Міністерство оборони наголошує, що з початком військового обліку не планується мобілізація жінок. Військовий облік необхідний лише оновлення інформації і означає автоматичного призову жінок на фронт.

Поки що неясно, чи будуть у майбутньому введені обмеження на виїзд жінок за кордон після їхньої реєстрації в ТЦК, оскільки законодавство не розрізняє військовозобов'язаних жінок та чоловіків. Поки що прикордонники не отримували запиту на заборону випускати медків за кордон.

Електронний реєстр військовозобов'язаних

У жовтні в Україні запрацює онлайн-реєстр військовозобов'язаних чоловіків. У ньому міститимуться основні дані призовників, такі як місце проживання та роботи, адреса, номер телефону, сімейний стан, володіння транспортними засобами. Такий механізм спростить постановку чоловіків на військовий облік. Про розсилку електронних повісток поки не йдеться, але можливо таку функцію впровадять у майбутньому.

Пенсії у жовтні

Пенсії у жовтні 2023 року в Україні не будуть індексовані та залишаться на поточному рівні. Мінімальна пенсія наразі становить 2093 гривні. Додаткові виплати до щомісячної пенсії будуть здійснюватись лише для пенсіонерів, які досягли віку 70, 75 або 80 років протягом жовтня. Суму доплати буде визначено індивідуально.

Наступна індексація пенсій очікується у березні 2024 року.

Комунальні тарифи та опалювальний сезон 2023

Тарифи у жовтні 2023 року залишаться без змін. Тариф на світло з 1 червня становить 2,64 грн/кВт, і Міністерство енергетики обіцяє зберегти його незмінним до завершення опалювального сезону. Тариф на газ також залишиться на рівні 7,96 грн./кубометр.

Проте вартість комунальних послуг для українців у жовтні все одно збільшиться, оскільки у жовтні розпочнеться опалювальний сезон 2023. Він традиційно супроводжується зростанням витрат на опалення. Для початку опалювального сезону потрібно, щоб середньодобова температура не піднімалася вище +8° протягом 3 днів. Зазвичай це відбувається у середині місяця.

Що зміниться в Україні з жовтня - нова дата Дня захисників / фото 59 ОМПБр ім. Якова Гандзюка

Штрафи для ФОП

В Україні ФОП 2-4 групи, які отримують оплату за послуги не тільки за реквізитами, зобов'язані використовувати РРО (касовий апарат). За роботу без РРО передбачаються штрафи, але з 1 жовтня 2023 року вони будуть значно знижені.

"Законом № 3219 суттєво зменшено розміри штрафних (фінансових) санкцій для ФОП, які є платниками єдиного податку, зі 100 - 150% до 25 - 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг)", - роз'яснюють у Державній податковій службі.

Однак сума штрафів за роботу без РРО не буде зменшена для ФОПів, які продають підакцизні та складні побутові товари, ліки, медичні товари та ювелірні вироби.

Перехід на зимовий час 2023

Щорічно в жовтні в Україні проводиться перехід на зимовий час. Час переводять на одну годину назад.

Переведення годинників на зимовий час 2023 проводиться в неділю 29 жовтня. О 4:00 стрілки годинника переводять на 3:00. У сучасній техніці перехід здійснюється автоматично.

Штрафи для водіїв

З 1 жовтня 2023 року по 1 травня 2024 року всі водії повинні вмикати денне світло фар за межами населених пунктів. За їзду без фар доведеться заплатити штраф у розмірі від 425 до 510 гривень. Таке правило вводиться для більшої помітності автомобілів на дорогах.

Свята в жовтні 2023

З 1 жовтня 2023 року українці відзначатимуть День захисників та захисниць України, який став найважливішим державним святом в умовах повномасштабної війни.

Раніше це свято відзначалось 14 жовтня, в день Покрови Пресвятої Богородиці. Однак з переходом ПЦУ на новий церковний календар 1 вересня 2023 року, в якому всі церковні свята зміщені на 13 днів назад, Покрова Пресвятої Богородиці стала відзначатися 1 жовтня. Відтак і День захисників та захисниць України було перенесено на цю дату.

Вас також можуть зацікавити новини: