Хіллар Тедер інвестував майже 140 млн доларів у будівництво Sky Mall / Facebook, Skymall

У Державному бюро розслідувань не поспішають розслідувати справу щодо акцій естонського інвестора торговельно-розважального центру Sky Mall.

Читайте такожМіряють температуру і не пускають без масок: ТРЦ у Києві почали свою роботу в нових умовах (фото, відео)

Про це на прес-конференції заявив Єгор Бодров, який є адвокатом інвестора з Естонії Хіллара Тедера.

Відео дня

Бодров зауважив, що «злочин» стався ще за часів президентства Віктора Януковича у 2012 році, коли за сприяння тодішніх очільників Вищого господарського суду Віктора Татькова і його заступника Артура Ємєльянова було винесено «замовні судові рішення».

За словами адвоката, у 2006-10 роках Хіллар інвестував майже 140 млн доларів у будівництво Sky Mall, а у 2010 році, коли почалася криза, він запропонував українському бізнесмену Андрію Адамовському взяти участь у спільному проекті, але за умови, що Хіллар впродовж року зможе назад викупити свою частку.

Адвокат додав, що Адамовський вклав 40 млн доларів і отримав частку у Sky Mall 50%+1 акція, а через певний час Хіллар запропонував викупити свою частину у бізнесі (120 млн доларів), але Адамовський відмовив.

Адвокат заявив, що «шляхом замовних судових рішень, до яких причетні тодішні очільники Вищого господарського суду Віктор Татьков та його заступник Артур Ємєльянов, провернули схему із заміною компанії у договорах з компанії Хіллара на іншу, яку контролював Адамовський, в результаті Хіллар не отримав свою частку».

Також Бодров зауважив, що потерпіла сторона намагалася через суд арештувати торговий центр, «щоб він ніде не подівся». За його словами, за часів генерального прокурора Руслана Рябошапки почалося нове слідство, але ТРЦ Sky Mall так і не заарештували.

Адвокат також повідомив, що з відповідними доказами і заявою про злочин минулої п’ятниці, 29 травня, звернувся до ДБР: «З усіма матеріалами я звернувся до ДБР, що був факт заволодіння за сприяння суддів ВГС. Сьогодні я спілкувався зі слідством ДБР і спитав, чи прийнято рішення про внесення в ЄРДР інформації, і з”ясував, що жодного рішення не прийнято».

Також він додав, що спілкувався з цього приводу з першим заступником директора ДБР Олександром Бабіковим, який «дуже песимістично мені повідомив, що у нас немає такого ресурсу, стількох слідчих, що це об’ємна і складна справа».

Бодров зазначив, що сподівається, що розголос цієї справи сприятиме все ж таки тому, що справа буде розслідувана, іноземний інвестор отримає свої кошти, а учасники схеми з їх розкрадання понесуть покарання. Якщо ж цього не станеться, то держава Україна через міжнародний інвестиційний арбітраж, куди буде змушений звернутися інвестор, буде змушена сплатити йому біля 500 млн доларів, додав адвокат.