Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Залучення іноземців до процесу реформування судової системи України - не найкраща ідея, оскільки попередні спроби проводити реформи під керівництвом зарубіжних структур не привели до бажаного результату.

Так вважає колишній депутат Європарламенту, а нині політичний аналітик і стратег Франк Швальбах-Хот, передає видання Капітал .

«Як демонструють дані соціологічних досліджень, довіра громадян до інститутів, створених за іноземною участю, є низькою», - визнав він під час міжнародної конференції «Діалог про правосуддя-2», яка відбулася в середу в Києві.

Відео дня

На конференції профільні експерти, політики і представники з ЄС, Ізраїлю та США обговорювали судову систему в Україні і світові практики.

Експерт звернув увагу на те, що українці не довіряють судовій реформі, зокрема 43% не бачать змін на краще.

«Дані опитувань свідчать про те, що пересічний українець знає про судову реформу 2014-2017 років дуже мало, або не відчув її взагалі в своєму повсякденному житті», - зазначив Швальбах-Хот.

Він також підкреслив, що «відсутність чіткої моделі судової реформи тягне за собою недовіру до судових органів, хаос в судових структурах і корупцію».

Неефективною експерт вважає і створену в Україні система оцінки суддів, яка знову потребує реформування, на що звернула увагу ОБСЄ.

«Ми бачимо, що невирішених проблем багато. Але, сподіваюся, спільними зусиллями, ми зможемо змінити ситуацію на краще», - резюмував Франк Швальбах-Хот.

У зв'язку з карантинними обмеженнями через пандемію Covid-19, європейські учасники конференції брали участь в ній в онлайн-форматі.

При цьому обмін думками між українськими та міжнародними експертами намагалися зірвати. Під час виступу голови Комітету Верховної Ради з питань правової політики Андрія Костіна анонім повідомив про замінування приміщення КВЦ «Парковий», де зібралися київські учасники зустрічі. В результаті будівлю було евакуйовано і конференцію довелося перервати приблизно на годину.

Крім того, напередодні конференції ряд українських громадських організацій намагалися провести кампанію з дезінформації її європейських учасників.

Попри це, спілкування все ж відбулося. Даний факт, як вважають організатори заходу, свідчить про бажання європейських фахівців у сфері права вести діалог з Україною.

Нагадаємо, перша частина конференції відбулась 22 жовтня 2019 року в Європарламенті в Страсбурзі. У ній теж взяли участь фахівці у сфері судової сфері з ЄС і міжнародних організацій, експерти, а також ряд народних депутатів і представників судової системи України.