Штам "Дельта" може дуже швидко поширитися / УНІАН

Новий штам коронавірусу "Дельта" може бути досить небезпечним для України. Стрімке поширення вірусу призведе до того, що "у багатьох країнах люди знову будуть лежати в коридорах лікарень".

Про це розповіла головний спеціаліст МОЗ з епідеміології, доктор медичних наук, епідеміолог Наталія Виноград у коментарі "Апостроф".

"Ніхто не зміг стримати поширення вірусу, це як радіація, її неможливо зупинити, так само як і біологічну загрозу. Ми можемо мінімізувати поширення, якщо кожна людина буде до себе уважною і серйозно ставитися до цієї небезпеки", – вказала епідеміолог.

Відео дня

При цьому вона нагадала, що багато українців в громадських місцях і транспорті не дотримуються дистанції та ходять без масок, що тільки сприяє масовому поширенню вірусу.

Читайте також"Матимемо шалену захворюваність": лікар попередив про небезпеку" індійського " штаму COVID-19

Як повідомляв УНІАН, 23 червня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данилов заявив, що один з найнебезпечніших з відомих зараз штамів коронавірусу "Дельта", який з'явився в Індії, вже зафіксували в Україні.

Перший відомий зразок цього варіанту коронавірусу SARS-CoV - 2-лінія B. 1.617.2-вперше виявили в Індії восени 2020 року.

У НАН України очікують, що до кінця літа штам "Дельта" буде домінувати на всій території Європи, а в Україні через низький рівень вакцинації населення і велику міграцію з РФ може поширитися швидкими темпами і мати важкі наслідки, ніж у західних країнах.

Експерт ВООЗ, епідеміолог, завідувач кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Наталія Виноград заявила, що всі вакцини, які є в Україні, захищають від "індійського" ("Дельта") штаму коронавірусу, але з меншою ефективністю, ніж від інших варіантів.

25 червня уряд вніс зміни до карантинних норм для протидії поширенню коронавірусу штаму "Дельта". Перш за все, буде проводитися контроль стану здоров'я прибулих з країн, де цей штамп коронавірусу вже поширений. Для цього розгорнуто пункти тестування на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2 у пунктах пропуску через державний кордон.