Хто не може вручати повістки? / фото УП

В Україні триває процес мобілізації, деякі військовозобов'язані громадяни самі прибули до територіальних центрів комплектування та соцпідтримки, інші – після вручення повістки. Тому юрист-волонтер Владислав Зайцев розповів, хто і де може вручати цей документ та що в ньому має бути вказано, повідомляє ZN.UA.

Де можуть вручати повістки

Він наголосив, що в українському законодавстві немає переліку місць, де можуть вручати повістки, тому це може проводитися представниками військкомату де завгодно - від робочого місця до метро.

Хто може вручати повістки

Вручають повістки посадові особи територіального центру комплектування та соцпідтримки. Але цей процес може відбуватися і через органи самоврядування, через керівників підприємств після отримання ними розпорядження від ТЦК і СП разом з бланками повісток.

Відео дня

"Випадки вручення повісток поліцейськими та представниками територіальної оборони незаконні", — наголосив Зайцев.

Які дані повинна містити повістка - пояснення юриста

  • ПІБ та місце проживання громадянина;
  • Вказівка про час і дату прибуття в ТЦК і СП;
  • Найменування та місцезнаходження ТЦК і СП, в який повинен прибути громадянин;
  • Підпис і печатка керівників ТЦК і СП.

Наголошується, що військовозобов'язаний повинен поставити свій підпис у повістці. Повістка повинна бути вручена громадянину особисто в руки.

"Отже, залишення повісток під дверима, в поштових скриньках або телефонні дзвінки громадянам про виклик їх у ТЦК і СП не є належним врученням повістки", — додав Зайцев.

Роздача повісток в Україні та мобілізація

В Україні з початку повномасштабного вторгнення відбувається мобілізація, військовозобов'язаних громадян просять з'явитися до військкоматів для уточнення своїх даних. На цьому тлі в мережі з'явилося безліч фейків про роздачу повісток у Києві та низці інших міст.

Раніше адвокат Андрій Новак пояснив, що порядок вручення повісток в Україні регламентований, хоча і має певні "прогалини". Так, він наголосив, що, наприклад, саджати людину в авто і везти до військкомату, навіть у супроводі правоохоронних органів, — протизаконно. Тобто вручити повістку на вулиці - законно, змушувати й везти одразу до військкомату - ні.

21 січня Зеленський повідомив, що військове керівництво отримало завдання створити резерви для того, щоб захисники могли відновитися після бойових дій.

24 січня начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України Роман Горбач заявив, що насамперед в Україні мобілізують тих, хто може працювати з новими зразками озброєння, які надані західними партнерами.

Вас також можуть зацікавити новини: