Міністерство юстиції України / фото УНІАН

Міністерство юстиції України в особі заступника міністра Івана Ліщини відповіло на інформаційний запит Українських Новин щодо ситуації навколо ПАТ "Мотор Січ" і що стосується міжнародного арбітражу на $3,6 млрд. Цей інвестиційний спір китайські акціонери підприємства почали проти держави Україна через те, що їх інвестиції в "Мотор Січ" були експропрійовані українською владою.

В документі сказано, що в законодавстві України не визначені поняття "націоналізація" та "повернення у власність народу України".

"Відсутнє правове регулювання цих процесів, що унеможливлює їх оцінку і порівняння", - пише Мін'юст.

Відео дня

Одночасно, підтверджуючи, що відповідно до ст.41 Конституції України: "ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності непорушне. Примусове відчуження об'єктів приватної власності може бути застосоване тільки як виняток виходячи з мотивів суспільної необхідності, на основі попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження цих об'єктів з подальшим повним відшкодуванням можливе тільки в умовах воєнного або надзвичайного стану".

У Мін'юсті заявили, що правовою підставою примусового відчуження з міркувань суспільної необхідності крім Конституції є "очевидно, закони, які повинні розкрити зміст даних понять і встановити порядок, підстави та умови попереднього і повного відшкодування вартості відчужених об'єктів".

Як повідомляє Міністерство юстиції України, там не мають інформації, щодо того, чи є "Мотор Січ" стратегічним підприємством, і це питання не знаходиться в компетенції цього органу влади. Під тим же приводом було проігноровано питання про правові підстави, на яких українська влада називає підприємство стратегічно важливим і про розмір оборонного замовлення, виконаного ним в останні 5 років. А також питання про те, чи можна розробити повноцінний закон, що регулює питання націоналізації за 2-3 тижні, як це обіцявши 12 березня цього року заступник голови фракції "Слуги народу" Олександр Корнієнко.

У Міністерстві юстиції вважають, що вжили всіх необхідних заходів доарбітражного врегулювання інвестиційного спору з китайськими акціонерами "Мотор Січ". Таку заяву зроблено виходячи з того, що там зібрали інформацію про обставини можливих порушень з боку державних органів та їх пропозиції щодо врегулювання, і навіть провели одне засідання Міжвідомчої робочої групи, куди за бажанням китайської сторони залучили представників інших держорганів. Отриманий УН від Міністерства юстиції документ також містить інформацію про те, що Мін'юст уповноважений за власною ініціативою брати участь у розгляді позову китайських інвесторів у Верховному Суді України, в якому вони оскаржать введені українською владою санкції і визначили в якості співвідповідачів РНБО і СБУ.

Що стосується безпосередньо міжнародного арбітражу, то у своїй відповіді УН Мін'юст підтвердив, що з моменту отримання повідомлення про інвестиційний спір від китайських інвесторів "Мотор Січі" Україна стала відповідачем за позовом у міжнародному арбітражі. Однак сформованої юридичної позиції у нашої країни немає, оскільки зайнятися її формулюванням в міністерстві планують "тільки після отримання повної позовної заяви".

У Мін'юсті також відмовилися моделювати сценарій юридичних дій України у разі, якщо проти українських політиків і чиновників Китай запровадив персональні санкції.

"Питання щодо прийняття політичних рішень знаходяться поза компетенцією Міністерства", - сказано в документі.

Зараз у Мін'юсті займаються тендерною закупівлею послуг юридичних радників. Озвучена в ProZorro вартість цих послуг у розмірі близько $1 млн. заснована на розрахунках потенційних підрядників і обмежується розміром асигнувань за відповідною бюджетною програмою.

Щодо персональної відповідальності чиновників за кейс "Мотор Січі" УН дізналося, що за супровід нашої країни в міжнародному арбітражі з китайцями відповідає Департамент міжнародних спорів Міністерства юстиції України.

Як відомо, повідомлення про інвестиційний спір було направлено китайськими інвесторами "Мотор Січі" до Міністерства юстиції України на початку жовтня 2020 р.У цьому документі китайці назвали дії української влади експропріацією інвестицій. Початковий розмір позовних вимог становив $3,5 млрд. наразі він збільшився до $3,6 млрд.

11 березня РНБО України запровадив санкції щодо юридичних і фізичних осіб з-поміж китайських акціонерів "Мотор Січ", це рішення було затверджено указом Президента України. Після цього МЗС КНР направив українському уряду ноту протесту, в якій зажадав забезпечити належний захист китайських інвесторів.

1 / 1
2
3
4
5