У дику природу випустять ланей і куланів / фото Вікіпедія

В Одеській області випустять у дику природу куланів і європейських ланей.

Як повідомили УНІАН у природоохоронній організації Rewilding Ukraine, напередодні 20 куланів і 8 європейських ланей завезли у Тарутинську степ, що на півдні Одещини.

Зазначається, що після 30-денного карантину тварини приїхали з біосферного заповідника «Асканія-Нова», щоб відновити популяції диких травоїдних, які багато років тому водилися у Тарутинському степу. Восени або на початку наступного року завезених тварин випустять із вольєра в дику природу.

Відео дня

«Вони вільно бродитимуть степом, повертаючись до середовища, в якому вони існували кілька сотень років тому. Природний випас допоможе підвищити біорізноманіття регіону, зменшить ризик пожеж і сприятиме розвитку екологічного туризму», - повідомили в організації.

Тарутинський степ, що має статус ландшафтного заказника місцевого значення - одна з небагатьох майже незайманих степових територій, які залишилися в Україні і в усій Європі. Він характеризується великими трав'янистими рівнинами і є домівкою для багатьох видів, що зникають.

За словами фахівців, якби не втручання людини, тут би паслися стада диких травоїдних тварин, таких як кулан, антилопа сайгак і олені. Зараз ці види зникли зі степу, головним чином через полювання на них.

Читайте такожВ Австралії випадково знайшли унікальні кадри із сумчастим вовком, який повністю вимер у 1936-му (відео)

В огородженому вольєрі кулани і лані зможуть підтримувати себе самі - на території вольєра є невелика водойма і ділянку лісу. Деякі тварини будуть оснащені GPS-передавачами, що дозволить співробітникам Rewilding Ukraine стежити за їх місцезнаходженням, контролювати і аналізувати їхню поведінку.

За словами виконавчого директора Rewilding Ukraine Михайла Нестеренка, випуск кулана - перший крок довгострокової програми реінтродукції в дельті Дунаю. Мета проекту - створення тут до 2035 року життєздатної вільної популяції від 250 до 300 куланів.

«Крім Тарутинського степу, ми плануємо повернути куланів на Жебриянську гряду біля міста Вилкове (південь Одещини - УНІАН). Їх випас дозволить підтримувати траву короткою, що принесе користь таким тваринам, як ховрах і степовий бабак, і зменшить ризик пожеж за рахунок вилучення надлишкової рослинності», - сказав фахівець.

Програма реінтродукції куланів здійснюється в рамках проекту «Відновлення водно-болотяних угідь і степів регіону дельти Дунаю», який фінансується Програмою «Ландшафти під загрозою» (ELP). Також планується відновлення розораних кілька років тому ділянок Тарутинського степу, повернення (реінтродукція) в регіон степових журавлів, а також тауроса - нащадка вимерлого туру.

Довідка УНІАН. Rewilding Europe - європейська природоохоронна організація, яка працює у більш ніж 10 країнах, впроваджуючи у своїй роботі підхід ревайлдингу. В Україні організація діє в дельті Дунаю через місцевого партнера - Rewilding Ukraine.

Кулан - підвид азійського дикого осла, раніше населяв Східну Європу, Середній Схід і Центральну Азію - від Середземномор'я до сходу Монголії. Протягом останніх двох століть внаслідок надмірного полювання і втрати місць проживання його чисельність зменшилася на понад 95%. Кулани добре адаптуються до навколишнього середовища. Це один із найшвидших ссавців у світі - може розвивати швидкість до 70 км/год.

Як повідомляв раніше УНІАН, Жителі Миколаєва за три тижні розібрали по домівках понад 30 собак. Такого, кажуть у центрі захисту тварин, не було ніколи.