Відродження профтехосвіти має починатися з роботодавців, заявляє народний обранець / фото ua.depositphotos.com

Україні потрібна комплексна програма відродження професійно-технічної освіти, яка обов’язково включатиме тісну співпрацю з роботодавцями та стовідсоткову гарантію працевлаштування випускників. Про це заявив народний депутат, лідер партії "За майбутнє" Ігор Палиця.

Читайте такожГриневич: В Україні склалася кризова ситуація із фінансуванням професійно-технічної освітиВін зазначив, що для цього потрібно, у першу чергу, провести перемовини з українськими роботодавцями і визначити найбільш затребувані професії на сьогодні та в найближчій перспективі. По-друге, розробити й запровадити освітні програми за цими спеціалізаціями та залучити для цього фахівців. Крім того, за його словами, необхідна дотація з державного бюджету підприємствам на компенсацію 70% від зарплати випускників закладів профтехосвіти протягом 2 років.

"Гроші на відновлення профтехосвіти є. Україна залучає 58 млн євро (1,7 млрд грн) позики в Європейського інвестиційного банку. Як уряд використає ці кошти, поки невідомо. Головне, щоб влада не обмежилася лише ремонтами. Відродження профтехосвіти має починатися з роботодавців. Депутатська група "Партія "За майбутнє" зареєструвала у Верховній Раді відповідний законопроєкт № 4207 "Про професійно-технічну освіту", де сформульовані чіткі кроки для її розвитку", — заявив Ігор Палиця.

Відео дня

Народний депутат наголосив, що на сьогодні низький рівень навчання в закладах профтехосвіти та примарні перспективи працевлаштування роблять їх украй непривабливими для молоді. Через це в Україні склалася абсурдна ситуація — молодь не може знайти роботу при тотальному дефіциті кадрів.