Шуляк зазначила, що влада у великих містах часто не допускає нових інвесторів на будівельний ринок / фото прес-служба Олени Шуляк

На думку народної депутатки Олени Шуляк, влада у великих містах часто не допускає нових інвесторів на будівельний ринок. А тому потрібна реформа містобудування, яка зруйнує звичну монополію чиновників.

Головна мета містобудівної реформи – зруйнувати монополію чиновників на контроль і видачу документів на початок будівництва і введення в експлуатацію. Про це в інтерв’ю виданню "Цензор" повідомила голова політичної партії "Слуга Народу", народна депутатка Олена Шуляк.

"Щоби зруйнувати монополію, ми даємо можливість працювати і органам місцевого самоврядування, і уповноваженим особам з містобудівного контролю, тобто залишаємо і державний, і приватний контроль. Якщо органи місцевого самоврядування працюють без корупції, захищають кожного інвестора, зустрічають його, як потрібно зустрічати інвестиції, розуміючи, що це гроші, які приходять в громаду, то, звичайно, жоден девелопер і жоден замовник будівництва не буде витрачати кошти і йти працювати з приватною структурою. Він піде до органів місцевого самоврядування", - каже Олена Шуляк.

Відео дня

Представниця парламенту підкреслила: зараз, на жаль, місцева влада часто робить так, що на ринок не допускаються нові інвестори. Зазвичай, це відбувається в результаті картельної змови разом із забудовниками.

"Утім, якщо місцева влада не пускає на ринок, то завдяки реформі, з’являється вибір. Можна обрати приватну уповноважену особу з містобудівного контролю. У законопроєкті (проєкт №5655) це все чітко прописано.Так вже на ринку працюють приватні нотаріуси, працюють приватні виконавці, працює приватна експертиза, працюють приватні БТІ. Коли чітко прописано, що ти повинен зробити і коли чітко прописана відповідальність, то порушувати законодавство – досить важко", - пояснила співавторка проєкту №5655, депутатка Олена Шуляк.

Раніше повідомлялось, що голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков впевнений: цифровізація сфери будівництва і землекористування, що пропонує проєкт закону №5655, це один із головних елементів антикорупційної стратегії.