Слідчі ДБР провели низку обшуків / фото УНІАН

Правоохоронці підозрюють посадовців Одеської міської ради у привласненні 13 мільйонів гривень при купівлі е-підручників для школярів.

Читайте такожУ Дніпрі силовики обшукали посадовців мерії через махінації з рекламою за бюджетні кошти (фото)Як повідомили УНІАН у прес-службі прокуратури Одеської області, посадовці мерії залучили до участі в проведенні тендерів заздалегідь узгоджених учасників.

У зв'язку з цим сьогодні слідчі територіального управління ДБР в Миколаєві за оперативного супроводу обласного УСБУ провели низку обшуків у приміщеннях міськради.

Відео дня

«За версією слідства, посадовці залучили заздалегідь узгоджених учасників до тендеру щодо фінансування послуг з доступу до системи електронних інтерактивних підручників для учнів шкіл», - повідомили в прес-службі.

Як додали в прокуратурі, ці учасники завищили вартість послуг і в подальшому привласнили понад 13 млн грн. Зокрема, ці кошти перерахували на рахунки інших підконтрольних суб'єктів господарювання. Потім безготівкові кошти перевели в «неконтрольовану готівку» і розподілили між усіма учасниками протиправної схеми.

Як пояснили в регіональному управлінні СБУ, відповідно до програми розвитку освіти Одеської області на 2017-2021 роки, держава забезпечує вільний і безкоштовний доступ учнів до онлайн підручників і навчально-методичних посібників.

Втім, представники місцевого самоврядування під виглядом реалізації програми підтримки інвестиційної діяльності Одеси на 2016-2018 роки, неправомірно внесли до витрат міського бюджету кошти на закупівлю згаданих е-підручників.

Потім, змовившись з комерційними структурами, які спеціалізуються на наданні програмних послуг, чиновники провели вказаний тендер і перерахували фірмам кошти на придбання кодів доступу до електронних ресурсів.

«Таким чином чиновники департаменту економічного розвитку Одеської міської ради в 2018 році вивели з бюджету понад 13 млн грн і привласнили їх», - сказано в повідомленні.

Після цього зловмисники надали недостовірні відомості про ефективність реалізації програми. І в подальшому внесли відповідні зміни до міської цільової програми підтримки інвестиційної діяльності в Одесі вже на 2019-2021 роки.

В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, проведено 16 обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів справи. Вилучено печатки, документацію та електронні носії, що містять інформацію про угоди зловмисників.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин привласнення бюджетних коштів.

Як уточнили УНІАН у мерії, сьогодні проводилися обшуки, зокрема, у віце-мера Одеси Павла Вугельмана.

За даними представника міськради, до «схеми» можуть бути причетні керівники Національного космічного агентства України, що продали міськраді електронні книги, які були доступні безкоштовно. Зроблено це, за інформацією джерела, через компанію, яку спеціально під оборудку з агентства з організації похоронів перепрофілювали в постачальника послуг у сфері комп'ютерних технологій.