Руслан Марцінків доручив вивезти з міста у Закарпатську область людей ромської національності / фото УП

Заяви міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який сьогодні під час оперативної наради вимагав у примусовому порядку вивезти на Закарпаття осіб ромської національності, є порушенням прав людини та мають ознаки ксенофобії.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ України.

«Неприпустимо ділити наших громадян за етнічною ознакою. Міський голова не має права і не буде давати незаконні вказівки поліції щодо поводження з особами різних національностей. Перед законом всі рівні!» - йдеться у повідомленні.

Відео дня

В МВС нагадали Марцінківу, що згадані ним особи ромської національності є такими ж громадянами Україна, як і сам мер.

Читайте такожСкандал на вокзалі в Києві: очевидець зняв, як поліцейський "кришує" крадіїв (відео)

«Їхні права захищені Конституцією України. А висловлювання міського голови мають ознаки порушення прав громадян за релігійною, расовою чи національною приналежністю», - наголосили у відомстві.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що поліція відкрила кримінальне провадження через доручення міського голови Івано-Франківська Марцінківа примусово вивезти осіб ромської національності в Закарпатську область. Він назвав позицію міського голови неприпустимою.

Зранку 22 квітня на оперативній нараді в Івано-Франківській міськраді Марцинків поставив питання про вивезення з міста циганів на Закарпаття: «Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?»

Також він додав, що вивезти слід навіть тих, хто не хоче їхати добровільно.