Екс-прокурор, який служить у ЗСУ, назвав головні проблеми армії / фото Генштаб ЗСУ

Колишній керівник управління зі спецрозслідувань та справ Майдану у ГПУ, який наразі служить у ЗСУ під позивним "Прокурор" Сергій Горбатюк заявляє, що наразі в армії є багато типових проблем, зокрема із військовим рекрутингом.

Він навіть підготував цілий перелік на 15 сторінках із пропозиціями їх розв’язання, який направив у Міноборони. Там повідомили, що документ опрацюють. Однак які результати та чи планують пропозиції впроваджувати – поки невідомо. Про це Горбатюк розповів в інтерв’ю Hromadske.

Проблема рекрутингу

Окремою надважливою проблемою вважає саботаж рекрутингу. Горбатюк, розповів, що під час розрекламованого рекрутингу його частина вже втратила трьох мобілізованих, яких знайшли через онлайн-платформи з пошуку роботи. Хоч давали лист-відношення до ТЦК, але зрештою з навчальних центрів "рекрутів" набравили в ініші частини.

Відео дня

"Дивіться: ми знаходимо людей, а ви вбиваєте в них бажання служити. Вони ж тепер усім знайомим скажуть не вірити рекрутерам ЗСУ", – підкреслив військовий юрист.

Відсутність зворотного зв’язку

Також вказує на ведення купи журналів обліку, відсутність комунікації "низів з верхами".

"Ми оголосили рух до стандартів НАТО, а натомість у нас фактично відсутня комунікація "низів з верхами" щодо проблем, виконання бойових завдань, удосконалення. Є лиш вимоги надавати інформацію за встановленими формами. Вони вже надмірні, ще й постійно зростають. Вище командування навіть не надає відповіді "низовим" частинам. Лише вказівки згори шлють", – зазначає військовий.

Бюрократія щодо призначень

Горбатюк пояснює, що за чинним законодавством, командир частини не має жодних повноважень призначати, переміщувати чи звільняти підлеглих. Це може робити лише керівник вищої ланки – від комбрига і вище, а у випадку з офіцерами – лише вище командування.  Для батальйонів це ще довша процедура – документи йдуть через дві ланки. Буває, що призначення затримується на кілька місяців.

Невизначена грошова винагорода

Військовий заявляє, що навіть юрист із досвідом не з першого разу зрозуміє, скільки кому мають платити згідно із діючими нормативними актами.

"Повний хаос із правовою визначеністю та чіткістю норм, які регулюють грошове забезпечення військових. Наявний закон, постанова Кабміну, наказ Міноборони суперечать одне одному. Тому МО шле листи-роз’яснення… Невиправдано ускладнена система нарахування виплати додаткової винагороди в розмірі 100 тисяч гривень тим, хто виконує бойові завдання на передовій", – розповів він.

На думку Горбатюка, щоб вирішити вказані проблеми, необхідно :

  • зменшити централізацію ухвалення рішень;
  • налагодити комунікацію з "низами";
  • створити базу даних позитивного досвіду бригад;
  • мінімізувати кількість паперових облікових документів;
  • кардинально спростити процедуру списання майна;
  • реформувати правоохоронні органи й суди щодо розслідування воєнних злочинів.

Проблеми мобілізації 

Очільник Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха повідомив, що до кінця березня у Верховній Раді зареєструють законопроект про економічне бронювання.

Колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий вважає, якщо в законопроект про мобілізацію врешті-решт внесуть норму про бронювання тих, хто заробляє від 35 тисяч гривень на місяць, це може призвести до суспільного розколу.

Вас також можуть зацікавити новини: