Акція протесту в Києві / фото УНІАН, Денис Прядко

Протестні акції підприємців, які пройшли під ВР і ОП за скасування законів, спрямованих на детінізацію розрахункових операцій у сфері торгівлі та послуг, проходили під брендом SAVEФОП. Торгову марку з такою назвою зареєстрував на себе один з лідерів руху за збереження спрощеної системи оподаткування без будь-яких елементів контролю та обліку Сергій Доротич, керівник громадської спілки «Українська асоціація виробників віконних систем та пов'язаних будівельних продуктів». Про що можна дізнатися з бази даних торгових марок України, пише «Апостроф».

Зазначається, що засновниками організації очолюваної Сергієм Доротичем є великі компанії-виробники з іноземними кінцевими бенефіціарами - ТОВ «СТОЛІТТЯ УКРАЇНА» і ТОВ «МІРОПЛАСТ». Це найбільші в Україні виробники склопластикових вікон.

Протестні акції щодо скасування детінізаційних законів вже практично рік проходять в країні з регулярною періодичністю, наполегливість підприємців зростає до дати вступу окремих норм законів в силу. Так з 1 січня 2020 року набирають чинності норми закону, що запускають механізм фіскального кешбеку та розширюється перелік видів діяльності, для яких використання РРО стане обов'язковим. З 1 квітня 2021 року застосування РРО для всіх фізичних осіб-підприємців - платників єдиного податку II-IV груп стане обов'язковим.

Відео дня

«Не повірите, але і скручування ПДВ від цих законів зменшаться в рази, оскільки саме від імпорту сірого товару який збувається потім через ФОПів без документів і формується первинний податковий кредит, який продається і скручується з експортом зерна або будівництва доріг...», - пише на своїй Facebook-сторінці журналіст Євген Плінський.

Активізацію протестів Євген пов'язує з тим, що великий бізнес, переслідуючи свої комерційні інтереси, прикриваючись підприємцями на спрощеній системі оподаткування, активно маніпулює, переконуючи останніх, що дані закони проти них.

«В Україні 50% ринку в тіні, обороти космічні, і виведення хоча б половини у світ дасть бюджету мільярди гривень. Якщо звичайно подолає опір хитрожопого великого бізнесу», - резюмує журналіст.

Глава Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський так само бачить маніпуляції зі спрощеною системою оподаткування в Україні та підкреслює непрозорість системи.

«Касові апарати потрібні, адже вони забезпечують фіксацію продажів і сплату податків, на відміну від торгівлі виключно готівкою. В останньому випадку кількість проданого перевірити неможливо. І одна справа, коли мова йде про дрібний продаж біля метро. І зовсім інше - коли про дорогу електроніку. Також варто згадати мережі магазинів, які платять 5% з проданого по терміналу. А як щодо того, що продано за готівку? Вони можуть написати, що продали дві пари джинсів за готівку, а насправді їх було 25. Ось, наприклад, дочірні компанії Групи Inditex (Zara та інші) не працюють через ФОПів, а чесно все продають з ПДВ. А Одеська мережа MD-Fashion (Tommy Hilfiger та інші) має п'ять ФОПів, які, найімовірніше, працюють з готівкою, ніде її не публікують і не платять з цього податки», - сказав Гліб Вишлінський, коментуючи, чи потрібні касові апарати ФОПам.

Зазначається, що напередодні місцевих виборів до протестів проти детінізаційних законів приєднуються все більше народних депутатів України, що гасла про захист малого бізнесу і збереження спрощеної системи без будь-яких інструментів контролю та обліку, мабуть, як і раніше приносять політичні дивіденди, але віддаляють економічні, даючи непрозорій системі існувати.