Сексуальна освіта дітей - це тема, яку дорослі дуже часто обговорюють, але не з дітьми, а між собою. Кажуть, що це потрібно, що це важливо! Проте, коли приходить час говорити про це з малюками, тема чомусь стає табуйованою: не зручно дорослим пояснювати дітям, що таке сексуальне життя та гендерна відмінність. 

Як ідеться у сюжеті програми "Секретні матеріали", результатом цієї незручності став розквіт в Україні педофілії. 

Читайте також"З підлітками треба говорити їхньою мовою": відома телеведуча розповіла про своє ставлення до сексуальної освіти в Україні

За даними уповноваженого президента із прав дитини Миколи Кулеби, кожна п'ята дитина в Україні страждає від сексуального насильства. Щорічно розслідується близько 400-х справ по факту педофілії. Чому ж у нас такі вражаючі цифри, та як уберегти свою дитину від сексуального насильства?

Експерти пояснюють, що дитина у малому віці не здатна розуміти, що погано, а що добре, допоки про це їй не розкажуть батьки або вихователі. 

"У Радянському союзі тема сексуальності була табуйована. Вона була забороненою, - говорить психолог Лариса Дідковська. - На питання сексуальності дітям треба відповідати, що це важливо, що це нормально. Але це може бути безпечно і небезпечно".

І тут розповіді про лелеку чи капусту уже недоречні, кажуть психологи. Та радять пояснювати дітям на прикладі "правила купальника": про заборонені зони, до яких торкатися немає права ніхто, навіть рідні. І починати про це говорити потрібно із 3-4 років. 

"Ти не повинен / не повинна відгукуватися на пропозиції незнайомців кудись відійти, усамітнитися. Ти не повинен / не повинна брати часть у якихось стосунках, яких ти не розумієш і не знаєш", - наголошує Дідковська.

У 2010 році Всесвітньою організацією здоров'я було створено стандарти сексуальної освіти в Європі. Проте почали говорити про тіло, сексуальність та заборонені зони у країнах Європи ще швидше. Однією із перших такі заняття запровадила Швеція ще у 1955 році. Від країни до країни варіює вік дітей,  якому починається сексуальна освіта. До прикладу, у Бельгії, Ірландії, Франції, Швеції з 6 років, а в Італії та Іспанії - з 14 років. 

Натомість в Україні офіційної концепції такого навчання немає. 

Раніше сексуальний педагог, автор програм із сексуальної грамотності Юлія Ярмоленко в інтерв'ю УНІАН розповіла, коли слід починати статеве і сексуальне виховання дітей, яку роль в цьому мають відігравати батьки і які помилки вони допускають, спираючись на сформовані в суспільстві стереотипи.