Які наслідки може спричинити вибух на ЗАЕС / depositphotos.com

Запорізька атомна електростанція перебуває під окупацією російських військових з березня 2022 року. Світові лідери та міжнародні організації закликають агресора створити навколо станції демілітаризовану безпечну зону, оскільки попадання артилерійських снарядів або ракет може спричинити вибух на ЗАЕС і призвести до катастрофічних наслідків.

Куди піде радіація із Запорізької АЕС у разі аварії - можливий сценарій

Щоб зрозуміти, який радіус вибуху атомної станції, розберемося в аварійних ризиках:

  • Якщо на ЗАЄС вибухне реактор, то відбудеться викид ядерного палива і таких радіоктивних речовин, як стронцій-90, йод-131 і цезій-137.
  • Другим небезпечним ризиком вважається потрапляння великокаліберних артснарядів в сховище відпрацьованого ядерного палива, яке є на ЗАЕС. 

Викид радіації зі сховища, на думку деяких експертів, піддасть зараженню зону радіусом до 20 кілометрів. Викид безпосередньо ядерного палива, ймовірно, заразить територію радіусом до 30 кілометрів.

Відео дня

Вплив радіоактивних викидів при аварії на ЗАЕС відіб'ється на радіаційній обстановці не тільки поблизу станції, а й на значних відстанях від неї. Територія поширення радіоактивних газів та аерозолів зі зруйнованого реактора залежить, насамперед, від метеорологічних умов, які вплинуть на напрямок перенесення повітряних мас. Крім України, радіоактивна хмара може торкнутися Румунії, Молдови, Туреччини, Болгарії, Греції, Білорусі, Краснодарського краю, Ростовської та інших прикордонних областей РФ тощо. 

Який радіус ураження під час вибуху Запорізької АЕС - міста в потенційній зоні відселення

За оцінками Держагентства України з управління зоною відчуження, площа радіоактивного зараження внаслідок катастрофи може становити до 30 тис. кв. км. На межі зони зараження або близько до неї - Мелітополь, Кривий Ріг та Дніпро. Передбачається, що площа потенційно забрудненої території становитиме близько 2 млн. кв. км.

Відповідно до вимог, евакуація населення із зон радіоактивного забруднення навколо атомних електростанцій проводиться для АЕС потужністю:

  • що не перевищує 4 гігавати - в радіусі 30 кілометрів;
  • більш як 4 ГВт - у радіусі 50 кілометрів. 

Потужність ЗАЕС становить 6 ГВт. До 50-кілометрової зони від міста Енергодар, біля якого збудовано атомну станцію, входять такі населені пункти Запорізької області: Балабине, Балки, Василівка, Велика та Мала Білозерки, Дніпрорудне, Кам'янка-Дніпровська, Кушугум, Малокатеринівка, Михайлівка.

А також населені пункти Дніпропетровської області – Нікополь, Марганець, Томаківка, Покров, Покровське, Червоногригорівка, Грушівка. До міста Запоріжжя від Енергодара - 52 км напряму.

Променева хвороба - причини та наслідки

При отриманні доз радіоактивного випромінювання, які перевищують гранично допустимі, у людини виникає променева хвороба. Одиниця виміру випромінювання - грей (Гр).

Розрізняють два типи променевої хвороби:

  • Гостра - виникає в результаті сильного одноразового опромінення в результаті техногенної катастрофи, такої наприклад, як вибух на ЗАЕС.
  • Хронічна - виникає внаслідок тривалого накопичення низьких доз радіації в клітинах. Хронічній хворобі сприяють часта ренгенографія та інші дослідження з радіаційним випромінюванням, хіміотерапія. Часто може розвиватися в медиків, які працюють у відповідних відділеннях.

Гранично допустимими вважаються дози до 0,05 Гр (що становить 5 бер). Дози в межах 0,1-1 Гр викликають доклінічні симптоми хвороби, які не порушують функціональність людського організму, а 1-10 Гр і більше - викликають патологічний стан.

Одним із серйозних наслідків променевої хвороби вважається порушення кровотворних функцій і функцій щитовидної залози. При техногенних катастрофах вживаються такі заходи щодо радіаційного захисту, як обмеження перебування на відкритій місцевості, проведення йодної профілактики, виключення забруднених продуктів.

Раніше УНІАН писав про те, що може допомогти від радіації вдома - кілька правил, які врятують вам життя.

Вас також можуть зацікавити новини: