Аваков закликав уряд Італії не політизувати справу про вбивство журналіста / фото УНІАН

Слідство знайшло важливих свідків, які дають покази, з яких чітко видно невинуватість військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Наше слідство знайшло ряд свідків важливих для встановлення картини загибелі італійського журналіста. Вони дають покази, з яких чітко видно невинуватість Віталія Марківа», - сказав він.

Аваков повідомив, що один із свідків - це колишня прес-секретар так званого «народного мера» Слов'янська В’ячеслава Пономарьова, яка контактувала із загиблими італійським журналістом Андреа Роккеллі та його російським колегою Андрієм Мироновим. За словами міністра, ця жінка вже кілька років проживає в Італії і за запитом суду може дати безпосередні покази.

«Окрім того, ми провели ряд експертиз і слідчих експериментів на місці подій - у Слов’янську і на горі Карачун, які також дали переконливі результати», - зазначив Аваков.

Крім того, Аваков закликав уряд Італії не політизувати справу про вбивство журналіста, а Апеляційний суд - неупереджено та об'єктивно розглянути справу Марківа.

Міністр також зазначив, що італійські правоохоронці жодного разу не приїжджали в Україну і не були на місці загибелі свого співвітчизника. «Таким чином слідство не було проведено в повному обсязі і Віталій Марків був позбавлений права на об'єктивне розслідування і права на захист. Тому я закликаю італійський суд взяти до уваги докази зібрані українським слідством. І врахувати їх при винесенні справедливого рішення», - сказав Аваков.

Читайте такожАваков анонсував нові докази невинуватості засудженого в Італії українського бійця Марківа

Справа Марківа: вирок суду та реакція України

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.
  • За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також українця зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу був заблокований через пандемію COVID-19.
  • 3 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте заявив, що розраховує на справедливе рішення суду в Італії щодо Марківа та його якнайшвидше повернення на Батьківщину.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю, розгляд якої розпочнеться 29 вересня, сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.