Суд в Італії розгляне апеляцію на вирок Марківу наприкінці вересня / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що в Італії апеляцію на вирок військовослужбовцю Національної гвардії України Віталію Марківу почнуть розглядати 29 вересня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час онлайн-брифінгу.

"29 вересня має відбутися судове засідання у справі нашого бійця Національної гвардії Марківа. Це надзвичайно драматичний процес. Ми вважаємо обвинувачення, що висунуті Віталію, необґрунтованими", - сказав Кулеба.

Він уточнив, що розпочнеться апеляційне оскарження вироку, що винесений захиснику України.

"Ми, безумовно, поважаємо італійську систему юстиції, але дуже чітко висловлюємо своє сподівання, що рішення стосовно Віталія буде справедливим та неупередженим, позбавленим будь-яких емоцій та некоректної інтерпретації фактів", - додав Кулеба.

Читайте такожЗеленський обговорив з прем'єром Італії справу нацгвардійця Марківа

За його словами, Україна працює з італійською стороною над цим питанням, а консули надають постійну підтримку Марківу в процесі судового розгляду.

"Я звернувся до міжнародних правозахисних організацій, щоб запросити їх здійснювати моніторинг цього судового процесу для того, щоб запобігти можливим порушенням чи некоректним інтерпретаціям фактів, пов'язаних з цією справою, а також здійснювати фіксування можливих фактів тиску на суд з метою підтвердження обвинувального вироку. Я сподіваюся, що міжнародні правозахисники почують наш заклик, долучаться до цієї справи і, зрештою, ми матимемо об'єктивний вирок, який подарує Віталію заслужену свободу", - сказав Кулеба.

Глава МЗС нагадав, що це питання перебуває на контролі президента України, активну участь у захисті Марківа бере Міністерство внутрішніх справ і міністр Арсен Аваков.

Справа українського бійця Марківа в Італії

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.
  • За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також українця зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу був заблокований через пандемію COVID-19.
  • 3 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте заявив, що розраховує на справедливе рішення суду в Італії щодо Марківа та його якнайшвидше повернення на Батьківщину.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю, яку розглядатиме апеляційний суд в італійському місті Мілан, сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.