Стало відомо, скільки вивезених в РФ окупантами дітей вдалося повернути до України / фото УНІАН

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомили про повернення до України з Росії 31 вивезеної окупантами дитини.

Про це йдеться у повідомленні в Telegram-каналі міністерства.

"Чималих зусиль до повернення маленьких депортованих українців додому докладає Мінреінтеграції. За сприяння відомства вже повернуто 55 дітей, 31 з них – безпосередньо з Росії", – мовиться у дописі.

Відео дня

Зазначається, що щодня на гарячій лінії опрацьовуються безліч звернень людей, які повідомляють про факти незаконного вивезення дітей до Росії.

"Команда Мінреінтеграції активно підтримує діток також після повернення на Батьківщину: проводяться зустрічі з сім'ями, надається допомога у вирішенні побутових проблем та адаптації тощо", – запевнили у міністерстві.

Також підкреслюється, що міжнародні конвенції визнають депортацію воєнним злочином.

"Україна буде судитися проти РФ за фактами так званого усиновлення викрадених та вивезених українських дітей", - наголошується у повідомленні.

Як писав УНІАН, в американському Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що Росія викрадає українських дітей на окупованих територіях і віддає на усиновлення у російські родини.

Стало відомо, що російські окупанти вивезли силоміць понад 100 дітей, батьки яких позбавлені батьківських чи опікунських прав, з Луганської області в Російську Федерацію.

У Краснодарському краї повідомляли, що понад 1000 дітей з Маріуполя вивезли до Тюмені, Іркутська, Кемерова та Алтайського краю, де їх усиновили росіяни. Повідомлялося, що понад 300 українських дітей ще чекають на "знайомство зі своїми новими родинами".

У Міністерстві закордонних справ України також заявляли, що окупанти погрожують батькам на окупованих територіях Херсонщини та Запоріжжя відправити їх дітей в інтернати.

Вас також можуть зацікавити новини: