Світ вже ніколи не повернеться до докарантинного життя. Ковідні реалії докорінно змінили не тільки наші споживчі інтереси та звички, а й вплинули на ситуацію на ринку праці. За два роки з моменту, коли ВООЗ офіційно проголосила COVID-19 всесвітньою пандемією, кожен з нас адаптовувався до нового життя: хтось вчився працювати віддалено, хтось втрачав роботу і шукав нову, а хтось взагалі змінював кваліфікацію і пірнав у незвідане. Все це призвело до того, що на початок 2021 року дистанційна робота в Україні перестала бути винятковою зайнятістю працівників IT-бізнесу. З початку пандемії попит на дистанційну працю зріс у 12 разів.

Наша аналітика свідчить, у топ затребуваних віддалено професій потрапили менеджери, працівники з аккаунтами в Instagram, оператори call-центру. Втім, у першому кварталі 2021 року найбільше віддалену роботу пропонували  студентам та спеціалістам у сфері торгівлі.

Переважно шукають віддалених працівників у тих областях, де розташовані найбільші міста України — Київська, Львівська, Одеська, Харківська, Дніпропетровська.

Відео дня

За даними McKinsey, понад 50% професій не можуть проводити свою діяльність дистанційно

Якщо вірити нещодавньому опитуванню Forbes, 74% респондентів вже вважають віддалену роботу нормою. А 97% взагалі забажали зберегти гнучкий графік після перемоги над пандемією. Та попри тренд працювати онлайн, за даними McKinsey, понад 50% професій не можуть проводити свою діяльність дистанційно, оскільки мають обслуговувати людей та виробництво (продавці, касири, водії, кур'єри, будівельники тощо).

На жаль, точної загальнодержавної статистики того, скільки працівників перейшли на віддалену роботу, в Україні немає. Втім, спираючись на досвід США та Європи, можна підрахувати, що частка зайнятих на дистанційній роботі працівників – це, приблизно, третина від усіх працюючих.

За результатами торішнього опитування OLX Робота, у перші два місяці пандемії (березень-квітень 2020 року) кількість вакансій з офлайн роботою впали на -45%. Тому не дивно, що вже влітку 58% працівників заявляли, що не проти працювати віддалено і надалі. Ба більше, 2% з них навіть готові були змінити роботу, щоб постійно працювати дистанційно.

В поточному році ситуація стала трохи змінюватись. Після виходу з жорсткого локдауну наприкінці весни-2021, старту вакцинації та відновлення транспортного сполучення, спостерігалося зростання кількості вакансій з роботою офлайн на +29%. Зокрема удвічі збільшився попит на працівників барів/ресторанів/кафе, а також зі сфери сервіс/побут. Кількість вакансій у сфері туризм/відпочинок взагалі виросла втроє.

Наявність обов’язкового щеплення може бути перешкодою для 4 із 10 робітничих професій

Наразі, через запровадження обов'язкової вакцинації для деяких професій, ситуація на ринку праці мінлива. Жовтневе опитування на порталі OLX Робота свідчить, що з початку вакцинації у 43% працюючих українців змінився формат організації роботи, але загалом вакцинація, як загальнодержавна вимога, стане бар’єром для 41% працюючих українців. Наявність обов’язкового щеплення може бути перешкодою для 4 із 10 робітничих професій - 10% респондентів вже втратили роботу через пандемію, у 47% роботи поменшало, і лише у 5% робочі навантаження, навпаки, збільшилися.

Попри те, що кожний п’ятий українець вже завершив повний курс вакцинації, 35% респондентів зазначили, що не планують вакцинуватися взагалі. Це може спричинити безробіття, адже людей почнуть усувати від роботи без збереження заробітної платні.

На початок листопада очевидно, що працедавці шукають саме вакцинованих спеціалістів.  Крім того, нещодавно МОЗ розширили перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 стало обов’язковим. Тож не дивно, що у пунктах вакцинації нині ажіотаж з охочих зробити щеплення проти COVID-19 як гарантію збереження робочого місця.

Марія Абдулліна, керівник напрямку OLX Робота