СЕО JTI Україна Шарамок пояснила, що станеться, якщо Кабмін прив’яже ставки акцизу до євро / фото прес-служби компанії

Європейський досвід вказує на те, що надмірне оподаткування і відсутність контролю за нелегальною торгівлею сигаретами призводить до збільшення тіньового ринку. В інтерв’ю виданню NV Світлана Шарамок, СЕО JTI Україна, заявила, що у разі, якщо Кабмін вирішить прив’язати ставки акцизного податку до євро, прогнозувати зростання ціни на легальні сигарети буде дуже важко.

За словами Шарамок, в Україні вже досягнуто верхньої межі ціни, яку споживачі готові платити за легальні сигарети.

"Проблема нелегального ринку виникає тоді, коли з’являються три основні елементи, і всі вони є в Україні. Це відсутність системного контролю за виконанням законодавства, економічна вразливість споживача та непропорціональне зростання податків", - повідомила керівниця компанії. 

Відео дня

Вона нагадала, що останні п'ять років щорічно на 20% підвищується ставка акцизу, і рівень оподаткування випереджає зростання доходів споживачів, знижуючи їхню купівельну спроможність. 

Схожі кейси можна спостерігати навіть в країнах Євросоюзу, як от у Німеччині і Франції. Наприклад, у Франції середня ціна на пачку сигарет складає 12 євро, а у Німеччині – 7,5 євро. І як результат в Німеччині втричі менший рівень нелегальної торгівлі. 

"Тож навіть європейський досвід вказує на те, що надмірне оподаткування і відсутність контролю за нелегальною торгівлею призводить до плачевних результатів", - підкреслила Шарамок.

Вона вважає запровадження акцизних ставок у євро нелогічним. "Переважна більшість продукції – локального виробництва, тож і собівартість, логістичні витрати, зарплати і податки сплачуються в національній валюті. Тому всі діючі члени ЄС, що не входять в Єврозону, як то Польща чи Румунія, продовжують застосовувати ставки акцизу на тютюнові вироби в національній валюті. Але в Україні просто хочуть перекласти ризики девальвації на споживача. Це буде зірковий час нелегального ринку", - впевнена Шарамок.

Як відомо, за даними компанії Kantar за жовтень 2023 року, частка нелегального тютюнового ринку України становила 25,7% і продовжує збільшуватись.