У Києві пройде акція протесту через скандальне рішення КСУ / УНІАН

Шість громадських організацій анонсували спільну акцію протесту під стінами Конституційного суду в Києві 30 жовтня.

Анонс заходу з’явився у Facebook.

Читайте такожГоловні новини України 29 жовтня: загроза призупинення безвізу з Євросоюзом та засідання РНБО через рішення КСУ

Відео дня

Організатори пояснили, що акція пов’язана з нещодавнім рішенням суду скасувати низку антикорупційних норм.

Вони стверджують, що такі кроки суддів загрожують безвізовому режиму, фінансовій допомозі від ЄС і європейському вектору розвитку країни. Самі ж судді «надали індульгенцію для сотень чиновників-корупціонерів».

«Тому цієї п'ятниці, 30 жовтня, ми прийдемо під будівлю Конституційного суду та проведемо суддів-зрадників туди де їм і місце - до Ростова», – йдеться в анонсі.

Громадян закликали приєднуватися до мітингу о 9:00 ранку біля Конституційного суду.

Скандальне рішення Конституційного суду

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування. Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував право НАЗК перевіряти декларації та виявляти конфлікт інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив Нацагентство з питань запобігання корупції доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник держоргану не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через рішення КС Нацагентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Водночас у ЄС заговорили про "паузу" для українського безвізу.