Представники ТЦК можуть телефонувати військовозобов'язаним / фото УНІАН

Провідний юрисконсульт компанії Nota Group Антон Маринич відповів на запитання, чи можуть представники військкоматів телефонувати до військовозобов'язаних українців та запрошувати їх до ТЦК.

В інтерв'ю "РБК-Україна" він пояснив, що якщо номер людини є у вільному доступі, то отримати його - не проблема. Ба більше, представники військкоматів можуть звертатися до роботодавців з проханням надати інформацію про працівників призовного віку, можуть просити й номер телефону.

"Але такі дзвінки по суті є тільки рекомендаційними. Тут важливо, який військовий статус має людина, якій телефонують. Бо крім військовозобов'язаних, є ще резервісти", - каже юрисконсульт.

Відео дня

За його словами, резервісти вже мають мобілізаційне розпорядження, тож після оголошення воєнного стану мають з'явитись до ТЦК без вручення повістки.

Роздача повісток в Україні та мобілізація

В Україні з початку повномасштабного вторгнення відбувається мобілізація, військовозобов'язаних громадян просять з'явитися до військкоматів для уточнення своїх даних. На цьому тлі в мережі з'явилося безліч фейків про роздачу повісток у Києві та низці інших міст.

Де можуть вручати повістки

В українському законодавстві немає переліку місць, де можуть вручати повістки, тому це може проводитися представниками військкомату де завгодно - від робочого місця до торговельних центрів та метро.

Хто має право вручати повістки в Україні:

  • співробітники ТЦК;
  • уповноважені особи органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, установ чи організацій, закладів освіти;
  • ФОПи;
  • управителі багатоквартирних будинків. 

Вас також можуть зацікавити новини: