Українські нардепи розкритикували номінацію Варданяна на Нобелівську премію миру / фото Вікіпедія

Представники вітчизняного політикуму переконані: людині, яка хизується дружбою з Путіним - не місце поряд із такими лауреатами премії та історичними постатями як Далай-лама, Мати Тереза чи Генрі Кіссінджер. Вони закликають відхилити кандидатуру політика та бізнесмена, відомого своїми проросійськими поглядами.

Про це повідомляє 5 канал. Підписанти декларують, що вважають неприпустимою та абсурдною номінацію на премію миру людини, яка підтримує тероризм та сепаратизм, яка замішана у корупційних скандалах, є спонсором російської агресії та ворогом України. Парламентарі мають підстави так характеризувати Рубена Варданяна. У 2019 22 депутати Європарламенту ініціювали його внесення до списків санкцій, як "соратника Кремля".

У 2022, 46 членів Конгресу США внесли Варданяна в проєкт списку санкцій, поряд з головною пропагандисткою Кремля - Маргаритою Симоньян.

Відео дня

Згодом особистим указом Володимира Зеленського Варданяна внесли до санкційних списків України з формулюванням: "Вище керівництво системоутворюючої російської компанії, яке залучено до... підтримки дій, які підривають чи загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України". У 2023 СБУ внесла Рубена Варданяна до бази "Миротворець", з приміткою, що він підлягає "негайній передачі правоохоронним органам України чи країн НАТО".

"Сьогодні у Миротворці – завтра у номінантах на Нобелівську премію. Абсурд!", – написав на своїй особистій сторінці у Facebook Володимир Ватрас - депутат від партії Слуга Народу.

"Мені іноді здається, що світ божеволіє. У тому році Дон дон, у цьому Варданян, може ще путіна на Нобелівську премію миру представите? Сюр…" - вторить йому колега по партії Ганна Скороход.

Автори листа акцентують увагу на тому, що ініціаторами висування Варданяна стали російські агенти впливу. Про те, що це операція з відбілювання репутацію "людини путіна", яка потенційно могла б скласти конкуренцію Пашиняну, свідчить "запуск" новини в інфопростір російськими першоджерелами – Sputnik і РБК. Власник останнього, Григорій Березкін – теж перебуває під санкціями ЄС, Канади, Британії та Австралії.

Поки Нобелівський комітет ніяк не відреагував на лист українських парламентарів.