В Дніпрі в найбільшому єврейському музеї України почала працювати виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / фото УНІАН

В Дніпрі в найбільшому єврейському музеї України і одному із найбільших подібних музеїв у Європі "Памʼять єврейського народу та Голокост в Україні" за підтримки Обʼєднаної єврейської общини України почала працювати виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря". Її офіційне відкриття відбулося 25 січня в рамках церемонії до Міжнародного дня памʼяті жертв Голокосту.

Автором виставки є член команди "Україна Інкогніта" відомий подільський краєзнавець, мандрівник і фотограф Дмитро Полюхович. Представлено 25 планшетів із його роботами, які він називає "витинанками".

Виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / фото УНІАН

Звідки взялася ця назва автор робіт пояснює так:

Відео дня

"Мене завше зачаровувало різьблення на давніх єврейських надгробках, особливо датованих періодом від кінця XVII та до початку XIX століття. На цей час випадає пік розвитку різьбярського мистецтва у євреїв. Далі, на жаль, відбувається деградація. Що й недивно. Це повʼязано із стрімким занепадом єврейських містечок-штетлів і, відповідно, культури і мистецтва, що почався по тому як на терени Правобережної України у цілому і Поділля зокрема поширилася влада Росії, - зауважує пан Дмитро. - Показати ж на звичайних світлинах всю красу робіт давніх майстрів досить складно - заважають плями моху, лишайників, вивітрювання тощо.

От я і придумав власне know-how - прибрати все зайве, - тобто відрізати (витяти) повністю тло. У підсумку виходить самодостатній художній твір".

Непросто й відібрати сам обʼєкт. Цікавих надгробків у Сатанові - сотні, але неможливо охопити неохоплюване, - потрібно зупинитися на найбільш вартісних. В останньому допомогли експедиції в рамках проекту "Могили предків", - спільного проекту ГО "Україна Інкогніта" та відділу культури, національностей, релігій та туризму Городоцької міськради.

Виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / фото УНІАН

Барельєфи, які у майбутньому мають стати "витинанкою", обираються за двома критеріями. Перша - художня. Друга - наскільки цей сюжет є цікавим.

Відвідувачі виставки, відповідно, не лише ознайомляться із традиційним народним мистецтвом євреїв, але й дізнаються про інформаційні коди зашифровані в усіх цих зображеннях. Камʼяні леви, ведмеді, олені, лиси, вовки, зайчики, білочки та різноманітні пташки багато чого можуть розповісти.

Варто акцентувати, що виставка це не лише про некрополістику, а про все традиційне єврейське народне мистецтво назагал. Його вершиною стали розписи деревʼяних синагог XVII-XVIII століть. На жаль після комуністів та нацистів, від них залишилися лише старі світлини та кілька сучасних реконструкцій.

Виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / фото УНІАН

Ідея проведення виставки виникла завдяки операційному директору Обʼєднаної єврейської общини України Віталію Камозіну, який ознайомившись із "витинанками" запропонував показати їх людям ширше, ніж на світлинах у соціальних мережах. Він ж, разом із Генє бат Сурі Городецькою стали меценатами виставки.

Виставка працюватиме щосереди та щонеділі з 10:00 до 19:00. Також можлива організація групових екскурсій щовівторка, щочетверга та щонеділі.

Виставка працюватиме у Музеї "Памʼять еврейського народу та Голокост в Україні" до початку березня. По тому вона поїде до Одеси, а далі до Києва. Не виключається експонування і за межами України.

Виставка "Сатанів: загублений світ давнього єврейського цвинтаря" / фото УНІАН

"Не варто забувати, що традиційне мистецтво українських євреїв, - це невідʼємна частина спільної культури і історії України, - підсумовує автор виставки Дмитро Полюхович. - Тим більше, що впродовж усієї історії відбувався активний взаємний культурний обмін. І цю яскраву і дуже цікаву сторінку потрібно вивчати і зберігати. Це теж наша культурна спадщина і її потрібно знати".

Нагадаємо, що міжнародний День памʼяті жертв Голокосту встановлено резолюцією Генеральної асамблеї ООН Nº60/7.