COVID-сертифікат буде відображатися у мобільному додатку "Дія" / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

В Україні офіційно запровадили так звані COVID-сертифікати: їх можна отримати в паперовій або цифровій формі.

Кабінет міністрів опублікував відповідну постанову на своєму сайті.

Згідно з документом, крім вакцинації, сертифікат буде підтверджувати факт тестування на COVID-19 або одужання від коронавірусу.

Відео дня

COVID-сертифікат буде відображатися у мобільному застосунку "Дія", але можна буде отримати паперову форму, звернувшись до сімейного лікаря. При цьому обидва документи мають однакову юридичну силу.

Читайте такожВ Україні запустили бета-тестування COVID-сертифікатів в "Дії": як записатисяЯку інформацію буде містити сертифікат

Український COVID-сертифікат буде містити в собі наступну інформацію:

  • прізвище, ім'я власника;
  • дата народження власника;
  • унікальний номер сертифікату;
  • кінцева дата терміну дії сертифіката;
  • фотографія власника сертифіката.

Кожному COVID-сертифікату присвоюється унікальний електронний ідентифікатор та формується QR-код.

Читайте такожПоїздка в Європу: на що треба звернути увагу при отриманні covid-сертифіката

Скільки буде діяти COVID-сертифікат

Сертифікат, який підтверджуватиме завершення курсу вакцинації від коронавірусу, буде діяти протягом 180 днів з моменту введення останньої дози препарату.

Сертифікат, що підтверджує одужання від коронавірусу, діятиме також 180 діб від дати забору матеріалів, що дали позитивний результат тестування на COVID-19.

Сертифікат з підтвердженням негативного тестування на коронавірусу діятиме 72 години починаючи від години забору матеріалів.

Що цьому передувало

У травні МЗС України розпочало роботу над укладенням двосторонніх угод з визнання національних сертифікатів про вакцинацію для подорожей влітку.

Україна готова укласти такі угоди з усіма зацікавленими країнами до того моменту, як на загальноєвропейському рівні з'явиться єдиний механізм сертифікатів вакцинації.

Першою країною-членом Європейського Союзу, яка визнала українські свідоцтва про повну вакцинацію і відкрила кордони для українців з 11 червня, стала Угорщина.

З 1 липня всі 27 країн-членів Європейського Союзу можуть видавати і використовувати цифрові COVID-сертифікати для спрощення подорожей в період пандемії коронавірусу.