Зеленський підкреслив, що кордон України має контролювати саме українська влада / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський наголошує, що проведення місцевих виборів в ОРДЛО є неможливим без повного контролю України над неконтрольованою ділянкою кордону з Росією.

Про це він заявив в інтерв’ю виданню Politico Europe, текст якого наводить прес-служба Офісу президента.

На запитання, чи можуть відбутися місцеві вибори на непідконтрольних територіях Донбасу, Зеленський відповів: «Ні».

Відео дня

«Я можу дати більш розгорнуту відповідь. Я казав і президенту Макрону, і канцлеру Німеччини Меркель, і президенту Путіну, що в нас не буде там спостерігачів, якщо не буде кордону (під українським контролем – УНІАН) і ми не зможемо контролювати перебіг виборів. Ніхто із західних спостерігачів не зможе туди приїхати. Тому вибори відкритими там не будуть ніколи. З точки зору безпекової ситуації – не буде вільного доступу для всіх партій. А це те, що має бути, – має бути вільний вибір народу України. Не працюватиме правоохоронна система. Ми не знаємо, що буде відбуватися, якщо не буде (контрольованого Україною – УНІАН) кордону між Україною та Росією», - наголосив він.

Зеленський підкреслив, що кордон України має контролювати саме українська влада. «Я це кажу відкрито. Я вважаю, що по-іншому не може бути. Суспільний вибух у нас в Україні, той чи інший пункт – це просто фізично неможливо», - заявив він.

Читайте такожСпочатку кордон: Єрмак назвав умову, за якої можливі вибори в ОРДЛО

За словами президента, в одному з «мінських» пунктів є виведення всіх незаконних військових формувань з території України.

«Як їх будуть виводити, куди вони повинні вийти… Потім – передача нам контролю над кордоном. І тоді ми будемо знати, що нічого іншого не відбувається, що там не перебувають якісь інші мілітаризовані формування й вони не повертаються», - сказав він.

Місцеві вибори на окупованих територіях

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.