В Україні висаджено десятки мільйонів дерев / фото УНІАН

Державні лісові господарства висадили 40 млн дерев в Україні в рамках програми Президента України "Зелена країна". Це стало можливим завдяки додатковим прибуткам, отриманим державою після реформи торгів необробленою деревиною.

Відповідну заяву зробив голова Державного лісового агентства України Юрій Болоховець під час підписання Меморандуму про співпрацю з Національною комісією з цінних паперів та фондових ринків (НКЦПФР).

"Сьогодні ми вже бачимо якісні зміни в торгівлі деревиною на ліцензованих біржах. Підприємствами галузі за 10 місяців 2021 року отримано доходів на 6,5 млрд грн більше, ніж за аналогічний період. Ми раді, що регулятор ринку капіталу і товарних ринків розділяє наш підхід до охорони й сталого розвитку лісового господарства України", – зазначив Болоховець.

Відео дня

Загалом з липня по листопад 2021 року учасники ринку реалізували деревини на суму 8,3 млрд грн, що на 3,6 млрд грн перевищує показники аналогічного періоду минулого року. За цей період державні лісові господарства отримали 1,1 млрд грн додаткового прибутку.

Значна частина отриманих коштів була спрямована на висадку нових 40 млн дерев у рамках програми "Зелена країна", кажуть в Держлісагентстві. Всього до кінця 2024 року планується висадити 1 млрд нових дерев та збільшити площу лісів в Україні на 1 млн га.

"Так, завдання складне, але це абсолютно реально. І до цього мають долучитися всі – лісокористувачі, власники лісів чи невеликих парків. Навіть кожен громадянин може взяти й посадити дерево на присадибній ділянці. Дихати чистим повітрям, жити в комфортних умовах потрібно не тільки Президенту, це потрібно всім", – підсумував очільник відомства Юрій Болоховець.

"Зелена країна" – програма Президента України Володимира Зеленського, започаткована у червні 2021 року Указом №228/2021 "Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів". Наразі в рамках програми було висаджено 47,8 млн дерев на загальній площі в 9,31 тис. га.