Заворушення у Києво-Печерській лаврі / Скріншот

На території Києво-Печерської лаври прихожани УПЦ МП вступили у сутички з правоохоронцями. Врешті натовп пошкодив захисні ролети опечатаного Мінкультом корпусу. 

Паства Московського патріархату намагалась пробратися всередину приміщення, яке сьогодні зранку опечатала комісія Мінкульту. Порушники зламали печатку і пошкодили захисні ролети. Між розлюченими вірянами і правоохоронцями стались сутички. 

Судячи з кадрів, група правоохоронців вже покинула територію Києво-Печерської лаври. 

Дії прихожан МП наразі фіксуються поліцейськими. Вирішується питання правової кваліфікації події, розповіла у коментарі УП речниця столичної поліції Юлія Гірдвіліс. 

Відомо, що у Києво-Печерській лаврі продовжує працювати комісія Мінкульту, щоб оцінити стан об'єктів комплексу, якими згідно з умовами оренди користувалась УПЦ МП. 

Комісії вже вдалось оглянути три корпуси Києво-Печерської лаври, зауважив своєю чергою міністр культури й інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Він уточнив, що оглянули три пам’ятки, дві національного та одного місцевого значення, а саме корпуси 37, 37-а та 38: галереї до Ближніх печер, Дзвіниці на Ближніх печерах, Входу до Галереї Ближніх печер.

Ткаченко додав, що об’єкти є пам’ятками архітектури і входять до Ансамблю Києво-Печерської лаври та об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. При цьому він оприлюднив фото, на якому видно занедбаний стан будівель. За словами урядовця, протипожежних заходів на цій території також не зафіксували.

t.me/otkachenkokyiv

Виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври - що відомо

Священники Московського патріархату повинні були звільнити приміщення Києво-Печерської лаври ще 29 березня, проте досі усупереч рішенню влади залишаються на території заповідника.

Екс-намісник лаври УПЦ МП Павло Лебідь напередодні виселення підбурював свою паству до активніших дій щодо "захисту" головної української святині. Наразі він під домашнім арештом - зокрема, за підозрою щодо виправдання агресії Росії.

Наступного дня, 30 березня, у лаврі стались перші зіткнення прихожан Московського патріархату з представниками комісії Мінкульту, перед якими зачинили двері до храмів. Всього у фахівців на оцінку стану держмайна є три місяці. 

ПЦУ уже призначила виконувачем обов'язків намісника лаври архімадрита Печерської лаври УПЦ МП, який перейшов до Православної церкви, Авраамія. Також відомо, що частина братії монастиря перейшла до ПЦУ.

Вас також можуть зацікавити новини: