Військовозобов'язані українці, їдучи до іншого регіону, мають брати із собою військовий квиток / фото міськвиконкому Южноукраїнська

Нещодавно Кабмін ухвалив постанову, за якою військовозобов'язаним в Україні можуть роздавати повістки незалежно від місця їхньої реєстрації чи перебування на військовому обліку. Тож адвокати відповіли, що робити, якщо ви вже стоїте на обліку, а вам видають повістку в інший військкомат.

Змоделюймо ситуацію, ви живете в Києві й перебуваєте там на обліку в ТЦК, та дорогою до Луцька вас зупиняють на блокпосту в Житомирі й хочуть вручити повістку. Юрист Андрій Новак у коментарі "УП. Життя" заспокоїв: їхати до військкомату Житомира й ставати на облік не потрібно.

Новак наголошує, що якщо ви в іншій області тимчасово - проїздом, у відрядженні, їдете в гості - ви маєте пояснити, що не повинні ставати на облік у цьому регіоні:

Відео дня

"Тому вимога з'явитись до нового ТЦК не відповідає приписам законодавства".

Якщо таке станеться - показуєте військовий квиток, в якому вказано, в якому ТЦК ви перебуваєте на обліку.

Також адвокат Євгенія Рябека у коментарі "УП. Життя" пояснила, чи законним буде вручення повістки українцям на блокпосту, якщо вона кудись їде:

"Я можу зробити припущення. Якщо людині видадуть повістку на блокпості, коли вона кудись їде – це не буде порушенням законодавчих норм". 

Та якщо військовозобов'язаний українець їде у відрядження, у нього мають бути відповідні документи зі вказаними датами поїздки. Й тоді ви показуєте їх разом з військовим квитком й пояснюєте, що після повернення прибудете до військкомату.

"Повістка вимагає прибути до військкомату і стати на облік. Якщо людина стоїть на обліку, то немає питань. Якщо чоловік має з собою військовий квиток, де є печатка, де відмічено, що він стоїть на обліку у військкоматі – повторна повістка не вручається", – каже Рябека.

Та вам можуть видати повістку на проходження військово-лікарської комісії (ВЛК). Адвокат наголошує: медкомісію потрібно проходити за місцем обліку особи.

А після медкомісії, якщо людина придатна до служби, їй можуть видати мобілізаційне розпорядження - от воно точно не вручається на блокпостах, додала Рябека.

Нові правила військового обліку в Україні

Нагадаємо, з 7 квітня 2023 року територіальні центри (військкомати) можуть надсилати повістки військовозобов'язаним незалежно від місця їхнього перебування на військовому обліку. Відповідними повноваженнями ТЦК наділив Кабмін своєю постановою від 7 квітня.

За ігнорування повістки в період воєнного часу в Україні передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність. 

Вас також можуть зацікавити новини: