Адвокат пояснила, що робити військовому, якщо видачу довідки про поранення не дають / колаж УНІАН

Адвокат пояснила, як діяти, якщо військові частини не дають довідку про бойове поранення чи затягують цей процес, через що українці не можуть отримати належні їм державні виплати або пройти ВЛК.

Є кілька важливих кроків, які слід зробити, уточнила Світлана Ярошенко Telegraf. За словами адвокатки, перше, що слід розуміти правозахиснику, чи звертався військовий з рапортом про видачу Додатка 5. Далі надсилається запит до військової частини з проханням розглянути протягом п’яти днів відповідний рапорт, як це прописано у чинному законодавстві України. 

За словами Ярошенко, її досвід адвокатської справи свідчить про те, що доволі часто в Україні не дотримуються належних строків щодо видачі довідки, у потрібні терміни вписуються хіба що підрозділи Прикордонної служби. Однак вирішувати це питання через суд вона не радить. "Через суд не раджу - швидше не буде", - пояснила Ярошенко.

Відео дня

Водночас після того, як вдасться отримати довідку про поранення, слід  додатково пройти ВЛК. "Так, буде трохи втрачено часу, але це не безповоротна ситуація, яку неможливо виправити. Тож що раніше почати турбуватись про документи, то краще", - зауважила адвокатка.

Серед важливих моментів: у висновку ВЛК потрібно, щоб було уточнення про тяжкість поранення чи захворювання, яке отримав військовий, адже це впливає на виплати в разі перебування у відпустці, додала Ярошенко.

Якщо у висновку буде зазначена важка травма, то військовий матиме право на грошове забезпечення та додаткову винагороду згідно з постановою Кабміну №168, пояснила фахівець.

"Крім того, постановою Кабміну від 25 грудня 2013 року №975 визначено порядок призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців. Проте її призначення відбувається після погодження МСЕК і, на жаль, у сьогоднішніх реаліях наші оборонці чекають її не один місяць", - уточнила вона. 

Окреме питання - довести свою травму або поранення в разі, якщо військовий повернувся в Україну з полону РФ. Фахівець визнає, що на практиці це доволі складний процес. Військовий має діяти так:

  • Надіслати рапорт до командування у свою військову частину з проханням провести службове розслідування щодо обставин поранення;
  • у рапорті слід перерахувати прізвища усіх побратимів, які можуть підтвердити факт поранення, а також інші обставини, за яких військовий отримав травму;
  • до рапорту слід додати як доказ медичну документацію.

"У більшості випадків це вдається підтверджувати, хоча й з великими потугами. Процес може тривати цілий рік, якщо це критичний випадок", - вказала адвокатка.

За її словами, не всі військові частини оперативно реагують на такі запити, однак забезпечити самому собі фінансовий і соціальний захист - важливо, тому українські захисники мають відстоювати свої права.

Адвокат розповіла про казуси у довідці про поранення

Як зазначала Ярошенко, окрім того, щоб взагалі вчасно отримати довідку щодо поранення, важливо, щоб у ній вказали правильні дані. Буває, що в них неправильно зазначаються дати поранення й інформація потім не збігається, або ж не так написаний населений пункт (місце, де боєць зазнав травми) тощо.

Зазвичай це роблять ненавмисне. Казуси стаються, адже медики дуже втомлені та перевантажені роботою, пояснила Ярошенко. За її словами, кожний військовий, якщо йому дозволяє здоров'я, має уважно стежити за тим, яким чином ведуть щодо цього документи (при потраплянні до шпиталю після поранення, під час лікування тощо).

Вас також можуть зацікавити новини: