Конкурс "Громадський бюджет" проводиться вже кілька років поспіль / фото УНІАН

Вже кілька років поспіль Київська міська адміністрація проводить масштабний конкурс міських проектів під назвою «Громадський бюджет». Завдяки їм у столиці з'являються нові місця відпочинку, проходять масштабні фестивалі і поліпшується інфраструктура. Цього року кияни подали понад півтори тисячі проектів, які змагаються в 10 категоріях. Переможці реалізують їх коштом бюджету. Варто відзначити, що аналогічні ініціативи працюють у Варшаві, Берліні, Парижі і дозволяють жителям безпосередньо брати участь в поліпшенні міста. Пропонуємо вам поглянути на п'ять проектів, які варті уваги.

1.  Radioday free open air 

Команда студентів та випускників Київського політехнічного інституту організовує на День Києва безкоштовний фестиваль електронної музики. Можна сказати, що Radioday вже створив свою традицію і переріс зі студентського заходу в великий і впізнаваний оупен ейр. Минулого року він зібрав понад 20 тисяч людей, і у 2021 він має всі шанси побити власний рекорд.

2. Медичне обладнання для відділення інтенсивної терапії новонароджених

Лікарі Перинатального центру Києва врятували життя понад 6 тисяч немовлят. У цій установі надають висококваліфіковану допомогу, без якої діти, що народилися раніше терміну, просто не виживуть. Цей проект Громадського бюджету передбачає закупівлю нового обладнання для відділення інтенсивної терапії. 

3.  Snegfest-молодіжний фестиваль спортивного, активного та музичного відпочинку із зимовими видами спорту

Минулої зими єдиним місцем у Києві, де можна було знайти сніг, була Арка Дружби народів. Тут проходив зимовий спортивний фестиваль, заради якого з Карпат привезли понад 130 тонн снігу. На ньому змагалися понад 70 професійних лижників і сноубордистів з восьми країн. Зараз команда фестивалю продовжує працювати над розвитком зимових видів спорту. 

4. SolomaFest 2021-free open air на Солом'янці, перший осінній фестиваль Києва

Це безкоштовний музичний фестиваль, який традиційно збирає тисячі людей. Крім сильного лайнапу музикантів, організатори працюють і над соціальною складовою заходу: в рамках нього проходить Форум локального розвитку, присвячений актуальним проблемам в Солом'янському районі. 

5. Створення спортивно-освітнього простору на базі одного з покинутих приміщень

Автори пропонують перетворити покинуте комунальне приміщення в спортивно-освітній простір. Такі місця об'єднують локальні спільноти і перетворюються на невеликі, але ефективні точки розвитку нових міських проектів та ініціатив.