Юрист пояснила, що відбувається після візиту до військкомату під час мобілізації / фото УНІАН

Військкомат або просто звіряє дані українців, які приходять з повістками, або відправляє на медкомісію. Після висновків лікарів ситуація може мати різні варіанти розвитку.

"Бувають абсолютно різні випадки. Буває, коли військовозобов'язаний приходить до територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Там перевіряють, що він стоїть на обліку в тому ТЦК і СП, де він повинен стояти, з документами все нормально і в принципі, на цьому розмова закінчена", - розповіла юрист ГО "Юридична сотня" Ірина Підреза в ефірі телемарафону.

При цьому вона зазначила, що після медкомісії можуть вручати так звані "бойові повістки".

Відео дня

"Тобто, якщо виникне потреба в мобілізації саме такої особи, її викликають і вже відносять або до навчань, або в якусь конкретну військову частину для проходження служби", - підсумувала юрист.

Мобілізація в Україні - що відомо

Мобілізація в Україні відбулася 24 лютого 2022 року, коли російська армія розпочала повномасштабне вторгнення. 

При цьому голова управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач відзначив, що мобілізують тільки тих, хто може працювати з новою зброєю.

Крім того, українцям нагадали, що військовозобов'язані, які порушують правила військового обліку, притягуються до відповідальності за статтею 210 кодексу України Про адміністративні правопорушення.

Вас також можуть зацікавити новини: