Експерти з економіки та політики у сфері охорони здоров'я підкреслюють переваги заміни сигарет на кращі альтернативи / фото pixabay.com​​​​​

Заохочення курців до переходу від сигарет до альтернативних продуктів корисно для здоров’я людей та економить величезні суми грошей системі охорони здоров’я країн. На думку провідних світових експертів, вигоди випливають з реального досвіду, правильного донесення інформації та податкових пільг, - пише політичний редактор Нік Пауелл (Nick Powell).

На першому щорічному Форумі з питань економіки та політики охорони здоров’я Брунеля у Лондоні експерти поділилися власним аналізом, використовуючи реальний досвід багатьох країн.

На думку професора Франческо Москоне, якби половина всіх курців сигарет перейшла на електронні сигарети та тютюн для нагрівання, Національна служба охорони здоров’я в Англії заощадила б 500 млн фунтів стерлінгів щороку. Італія ж, за його словами, змогла б заощадити 600 млн євро. 

Відео дня

"Ви можете скоротити госпіталізації, витрати на лікування й страждання пацієнтів та їхніх сімей", – підкреслив професор Москоне.

Поліпшення охорони здоров’я – це не лише питання збільшення кількості лікарів та медсестер, це питання попиту, – додав професор. На думку експерта, це також додаткова непряма економія державного бюджету, оскільки буде менше важкохворих пацієнтів, які не можуть працювати.

"Встановлення нездійсненних цілей і заборон відштовхує курців та не посилює систему охорони здоров’я, тоді як прагматичні та помірковані підходи демонструють кращі результати", – стверджує Москоне.   

Скорочення споживання алкоголю та збільшення фізичної активності дозволить досягти користі для здоров’я та може заощадити Італії до 1 млрд євро. При цьому професор зазначив: "Я не вірю в заборону будь-чого!"

Професор превентивної медицини Сеульського національного університету Ае Сун Шина дослідив негативні сторони заборон та примусового підходу. "Якби можна було за одну ніч припинити курити та зловживати алкоголем, то цього року лікувати було б на 116 600 пацієнтів менше", – відзначив дослідник.  

Та, на думку експерта, Всесвітня організація охорони здоров’я має "вкрай суворі цілі, які полягають у повній забороні шкідливих продуктів". Якби такий підхід спрацював, він мав би масовий вплив, однак люди не будуть виконувати вказівки таким чином, – упевнений Шина.    

Більш поміркований підхід, який дійсно спрацював би, полягає в тому, щоб заохочувати людей переходити на менш шкідливі альтернативи, – слабоалкогольні напої та альтернативні тютюнові вироби, такі як електронні сигарети та тютюн для нагрівання. 

Це призведе до того, що за рік у південнокорейській системі охорони здоров’я буде на 73 400 випадків захворювань менше. На практиці ж лікарням доведеться мати справу з наслідками вживання забороненого алкоголю та сигарет, які часто містять додаткові шкідливі інгредієнти, а також ухиляються від оподаткування.

Аналіз професора Шини підкреслює економічний обов'язок, що лежить в основі політики охорони здоров'я. Зважаючи на старіння суспільства та прогнозоване скорочення робочої сили на 350 000 осіб лише з 2021 по 2022 рік, боротьба з  захворюванями, яким можна запобігти шляхом зменшення шкоди, може допомогти подолати більше ніж 20% цього розриву.

Одним із найбільших викликів для всіх країн є правильна податкова політика, яка б стимулювала людей робити свідомий вибір, а не купувати контрабанду чи підроблені сигарети, – підкреслюють світові експерти. На думку професорки економіки охорони здоров’я в Оксфордському університеті Катіа Нікодемо, уряд має розробити розумну систему оподаткування, пропорційну ризику. 

Лікарка Зафіра Кастрінакі також поділилася своїм досвідом роботи у Раді економічних експертів при Міністерстві економіки та фінансів Греції. Країна реалізувала диференційоване оподаткування на користь бездимних тютюнових виробів порівняно з продуктами, в яких не виключається процес горіння. 

"Ми повинні дійти згоди щодо того, які є безпечніші альтернативи сигаретам. Хитрість полягала в тому, щоб знайти хороший баланс між оподаткуванням, щоб протидіяти негативним ефектам", – підкреслила Кастрінакі.

Дискусія, що піднімалась на Форумі вирізнялась відкритим, міжгалузевим підходом до основних викликів, що стоять перед громадським здоров'ям та боротьбою з неінфекційними захворюваннями. Експерти зосередили увагу на визначенні того, що насправді працює і чого можна досягти, - зазначає автор.