Сестри Борсук вибороли в США дві медалі й відібралися на національний чемпіонат

Американська фігуристка Єва Борсук, яка виросла у Києві, разом зі своєю командою виборола золоту медаль на чемпіонаті Східноі частини США у юніорській категоріі, а іі сестра Устина у складі молодшоі команди виборола бронзову медаль.

За даними Американськоі Асоціаціі Фігурного Катання (USFSA) Єва стала першою спортсменкою украінського походження, яка отримала золото Східного Узбережжя США у цьому виді спорту. Даних про молодші команди немає. Змагання, у яких взяли участь 146 команд і близько двох з половиною тисяч фігуристів, відбулися у місті Вустер (Worcester), штат Массачусутс. 

Сестри виступають у складі команди «Імідж», яка представляє Клуб фігурного катання міста Йонкерз, штат Нью-Йорк, а мешкають у місті Нью-Йорк. Вони є представницями як Киівськоі, так і Харківськоі школи фігурного катання.

Відео дня

Цікавий факт: і Єва, і Устина вибороли медалі у ковзанах, леза на яких встановлені у Києві заслуженим тренером Украіни Дмитром Шкідченко. «Він Майстр,» каже Єва. «Кожного разу як міняю ковзани, то лечу до нього через океан, бо правильно встановлені леза – це половина перемоги».

«Ми не втрачаємо зв;язку з Украіною і дуже пишаємося, що представляємо украінську школу фігурного катання,» каже Устина.

«Дуже хочеться аби наш вид спорту став більш популярним в Украіні,» додає Єва. «Наші фігуристи здебільшого неймовірно обдаровані і працьовиті, але поки що в Украіні лише одна команда – харківська «Інтерстеллар», яка здобула колосальні результати, але тремається на крихітних плечах тренера Юліі Білецькоі, на ентузиазмі спортсменок та іх батьків.» 

Єва співпрацює з «Інтерстеллар» і брала участь у тренуваннях команди та вибудові програм у Харкові влітку 2017 року. 

Спроби створити команди в Києві та Одесі протягом кількох останніх років зазнали невдач як через нестачу фінансування, повну відсутність будь-якоі підтримки з боку як бізнесу, так і держави, так і через розбіжності у розкладі командних та індивідуальних тренувань спортсменів. 

У міжнародному масштабі, за даними USFSA, синхронне катання розвивається найбільш швидкими темпами порівняно з іншими видами фігурного катання. Незважаючи на те, що ця дисципліна ще не є Олімпійським видом спорту, провідні університети світу, серед яких Корнелл (Cornell) та Прінстон (Princeton) уже багато років мають своі команди. 

Ця дисципліна поєднує в собі як філігранну техніку володіння ребром ковзана – характеристика, традиційно притаманна танцям на льоду, так і елементи парного фігурного катання, такі як підтримки, стрибки і тодеси. Більшість елементів виконується не просто на одній нозі, а на одному ребрі одного ковзана. У команді від 14 до 20 фігуристів, які складають спортивні нормативи за системою USFSA та проходять індивідуальний відбір у клубах. 

Національний Чемпіонат США відбудеться у місті Плимеф, штат Мичиган, 28 лютого-2 березня.